Elveszik a jogsit szabálysértésért?

2016.11.29. 10:52

Jó napot!

Egy elég érdekes ügy miatt keresném Önt. Röviden leírva, haladtam a teherautóval a középső sávban (Bp. Váci út 3 sávos részen) és ki akartam sorolni a külső sávba, tükörbe néztem, megbizonyosodtam róla, hogy mehetek, viszont egy dudálásra villogásra lettem figyelmes, egy Suzuki került mögém. Az én meglátásom szerint jobbról szeretett volna előzni, viszont az Ő meglátása szerint nem indexeltem így váltottam sávot (félig) , ezáltal Ő felment a nagyjából 30 cm széles átlagban 4-5 cm magas útpadkára, ezáltal súlyos anyagi kár keletkezett az autójában.

Utána elém jött, megállásra kényszerített, ordibált velem, én hiába kértem tőle elnézést, hiába mondtam el az én állításomat, neki állt fentebb. Ezt nem tűrve és persze hűtőkocsi révén elindultam hát tovább a munkámat végezve. Később kaptam egy telefont, menjek vissza az eset helyszínére, az újpesti rendőrségtől várnak a suzukissal együtt.

Vissza mentem hát, megtörtént a vallomás feljegyzése, itt kihangsúlyoznám az intézkedő rendőr az én kérésemre az alkohol szonda megfújását megtagadta. Feljelentés nem történt se a suzukis részéről, se tőlem, így mindenki ment az útjára tovább. Viszont nagyjából 2 hónapra rá kaptam levelet a XIII. kerületi (az eset Újpesten történt) kapitányságról, hogy a jogosítványomat adjam le 3 hónapra "az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése" szabálysértés miatt és 20 000 ft (húszezer forint) pénzbírság kiszabásával mellékelve. Kérvényeztem én, egy ügyész és a munkahelyem is, hogy ne vegyék el, mivel ez a megélhetésem, Teherautó sofőr vagyok, másrészről egyedüli eltartója vagyok a családomnak, mivel testvérem autóbaleset miatt lassan 2 éve itthon van (medence töréssel), édesanyám rokkant nyugdíjas (több gerinc és agyműtét miatt) és édesapám is nyugdíjas. Kérésemnek nem adtak helyet, jogosítványt adjam le akkor is. Kérném az Ön segítségét ez ügyben, hisz ezt nem tartom jogosnak. Köszönöm szépen, hogy elolvasta az üzenetemet, további szép napot!

Üdvözlettel: Pudleiner Gábor

Kedves Gábor!

Az eset valóban furcsa, ilyen szabálytalanságért nem szokták bevonni a vezetői engedélyt, ráadásul az Ön által leírtak szerint még nem is teljesen bizonyított, sőt kifejezetten vitás a helyzet.

Mindenképpen azt javaslom, hogy éljen jogorvoslattal és vigye végig az ügyet bíróságig. Ennél töbet sajnos nem tudok "látatlanban" mondani, mert nem ismerem a részleteket, de azt gondolom, ha tényleg "csak" ennyi történt, akkor a bíróság méltányolni fogja a személyi körülményeit és nem veszik el a jogsiját.

Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu