Eladtam az autómat, majd felhívott az új tulaj

2016.12.02. 11:48

Tisztelt Autójogász!

92-es (22 éves, nem fiatal, közel 400 000 km-rel!), 1,7 Isuzu turbós F Astrámat eladtam 2016.11.17-én. A vevő eljött, megnézte, kipróbálta, majd némi alku után ki is fizette az autót. Én a vevőnek elmondtam, hogy milyen felmerülő problémák fordultak elő az öreg dízellel. Miután kipróbálta az autót, mondta, hogy aggasztja az a tény, hogy füstöl az autó. Mondtam, hogy tudom, hogy füstöl, nincs jól beállítva az autó, porlasztókat cseréltettem, nem állították be rendesen. Mondta, hogy engedi az olajat, néha lemerül az akksija...

Ezek után állapodtunk meg a vételárban, ő hazament vele, majd 2016.11.19-én felhív azzal, hogy nem jó az autó (10 litert evett neki hazafele), ő nagy bőszen elkezdte állítgatni az adagolóját és már fehéren füstöl, biztos eszi az olajat, visszahozná a kocsit. Adjak neki vissza pénzt, ha nem, akkor feljelent (amúgy nem egy drága autóról beszélünk, 240-ért vitte el).

Mi a teendőm, mit tudok csinálni az új tulajjal? Én magánszemély vagyok, nem autókereskedő, szóval garanciát nem vállaltam rá, szerintem nem jelent fel engem azok után, hogy ő elmondta, hogy állítgatták az autót. Megnézte, ki is próbálta, mielőtt megvette. Elmondtam neki a problémákat is, amik felmerülhetnek, szóval tanácstalan vagyok vele szemben.

Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Róbert

Kedves Róbert!

A labda nem Önnél van. A vevője fel is jelentheti, és polgári pert is indíthat Ön ellen... A kérdés, hogy megéri-e ilyen értékű autónál perelni? A másik dolog pedig, hogy nem is biztos, hogy sikerül bebizonyítani azt, hogy Ön hibásan teljesített, hiszen valószínűleg nem is teljesített hibásan...

Mivel Ön magánszemély, a vevőjének kell bizonyítani azt, hogy hivatkozott hiba már az adásvételi szerződés megkötése előtt keletkezett és az adásvétel pillanatában fennállt. Önnek meg azt kell bizonyítani, ami hibák fennálltak, azokról tájékoztatta az eladót. Ha a szerződésben nincs ilyen leírva, akkor ez is viszonylag nehézkes folyamat.

Azt javaslom tehát, hogy próbálják kihagyni a pert, mert több lesz a költség, mint a vételár és bizonytalan mindkét fél részéről.

Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu