Tényleg meg lett fizetve a vagyonszerzési illeték?

2020.05.15. 11:02

das header

Tisztelt Autójogász!

Márciusban vásároltam az első autóm egy külföldről behozott használt Caddy képében. Az autót Szegeden vettem, és átvételkor csak felületesen ellenőriztem le, hogy minden papírt meg kaptam-e.

Otthon vettem észre, hogy a vagyonszerzési illeték megfizetéséről semmilyen irat sincsen a birtokomban. Felhívtam a kereskedőt, hogy mi a helyzet vele, ő állította, hogy odaadta a befizetett csekket, hiába mondtam, hogy egy csekkre biztosan emlékeznék. Majd megígérte, hogy küldjem át a forgalmit, ha a Kormányablakban jár, kér valamilyen igazolást, de nyugodjak meg, ezek a folyamatok már egymásra épülnek, nem lehet úgy forgalmit kapni, hogy nincs befizetve az illeték.

Azonban én mégis egy picit tartok a dologtól, emlékezve pár totalcaros cikkre.

Van-e rá mód, hogy leellenőrizzem ezt? Milyen hivatalhoz fordulhatok ez ügyben?

Köszönettel:

Attila

Tisztelt Attila!

Helyesen teszi, hogy utánajár, ha kétségei merülnek fel a vásárlással kapcsolatosan. Az ügyben arról tudom tájékoztatni, hogy a külföldről behozott járművel a forgalomban akkor lehet részt venni, ha azt forgalomba helyezték. Ehhez természetesen kérelem alapján induló közigazgatási eljárás keretében nyilvántartásba kell vetetni a gépjárművet, és ki kell állíttatni a rendszámtáblát, forgalmi engedélyt. Az ehhez szükséges iratok, igazolások részletes felsorolásától most kérem, engedje meg, hogy eltekintsek.

A lényeg, hogy ha a forgalmi engedély ott van az ön kezében és a rendszámtábla rajta van a gépjárművön, a nagykönyv szerint a vagyonszerzési illeték megfizetésének (több más költséggel egyetemben) szükségszerűen meg kellett történnie.

Ha további, cáfolhatatlan igazolásra van szüksége, nyugodtan keresse meg a NAV-ot akár elektronikuson úton (ügyfélkapu regisztráció szükséges) a gépjármű adataival és kérjen tájékoztatást a közteher megfizetésének tényéről vagy annak hiányáról.

Üdvözlettel:

Autójogász 

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.