Rozsdásodó autó garanciaidőn belül

2020.08.31. 13:06

das header

Tisztelt Autójogász,

azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy mit tehetek akkor, ha az autóm jobb hátsó sárvédőjén kezd megjelenni a rozsda, habár még nincs 10 éves és az átrozsdásodás ellen 12 évet garantál a gyártó?

Az autó nem volt összetörve vagy sérülve, tehát ez nem lehet ok a rozsdára, továbbá az autót rendszeresen takarítom kívül-belül, viszont úgy gondolom, hogy a normál használat alatt a kerékdobba jutott só, sár vagy egyéb szennyeződés nem kellene hogy korróziót okozzon, legalábbis a vállalt 12 év előtt semmiképpen.

Szeretném megakadályozni a rozsda tovább terjedését, de nem tudom, hogy ebben az esetben fordulhatok e a márkaképviselethez a panaszommal, illetve kérhetem e a probléma megoldását a garancia keretében?

Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel,

Szabolcs

Kedves Szabolcs!

A hosszantartó, a gépjármű karosszéria elemeinek átrozsdásodására vonatkozó jótállás rendszerint a belülről kifelé ható korrózióra vonatkozik. Ha az ön autója esetében nem erről van szó, akkor eleve tárgytalan a jótállás alkalmazása. A sárvédő kifejezetten ki van téve az időjárási viszontagságainak, kőfelverődések és kémiai anyagok sérthetik fel a festést és fényezést. A külső behatások miatt kialakuló, kívülről megjelenő rozsda egyik márka esetében sem képezi jótállás tárgyát.

A másik kérdés, hogy ki a jótállás kötelezettje az ön autója esetében. Ha ez nem egy hazai kereskedés (ami még létezik), elég reménytelen az igényérvényesítés. A márkaimportőrrel ön nem került jogviszonyba, ők nem kötelesek a jótállás alapján helytállni, hacsak ezt nem vállalták kifejezetten.

Tehet egy próbát, de valószínűleg jobban jár, ha az időben felfedezett kezdődő korróziót egy műhelyben szakszerűen kezelteti.


Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.