Talán csak kint maradt a tábla, mégis traffiztak – szabályos ez így?

2020.10.21. 13:44

das header

Kedves Autójogász,

Azt szeretném kérdezni, hogy szabályos-e ha visszakorlátozzák a sebességet a traffipaxhoz. 2020.10.04-dikén körülbelül 21-22 óra közt, az M5 autópályán egy felüljárón álltak kint, és a felüljárónál 130 km/h-ról 100 km/h-ra vissza lett véve a sebességkorlát kb. egy 500 méteres szakaszon. Nem volt úton folyó munkavégzés sem, és előjelzés sem.

Ez így mennyire jogszerű?

Üdvözlettel, Sándor

Kedves Sándor!

Rendszeresen felmerülő problémáról van szó. A sebességkorlátozás célszerűsége sajnos nem vehető egy kalap alá a betartására vonatkozó kötelezettséggel. Elképzelhető, hogy a munkálatok ténylegesen már elkészültek, de azt hivatalosan még nem vette át a megrendelő. Az is előfordulhat, hogy az átvételre is sor került már, és tényleg csak hanyagságból maradt kint a tábla.

Egyik eset sem változtat a jogsértés tényállásszerűségén.

Az is igaz egyébként, hogy a közigazgatási eljárásban – mint amilyen a traffipaxos bírságok zöme – törvény írja elő, hogy a rendőrségnek a hatáskörét rendeltetésszerűen, jóhiszeműen szabad gyakorolnia. Ha a sebességkorlátozásnak az ellenőrzés időpontjában már nem állt fent tényleges műszaki, közlekedésbiztonsági oka, és relatíve rövid távra szólt a tábla hatálya, én a magam részéről el tudok képzelni egy fellebbezést a határozattal szemben. Ez kétségkívül kockázatos kimenetelű, és végül az eljárás lényegesen többe kerülhet, mint a bírság összege, de távolról sem tartom lehetetlennek a jogorvoslati kérelem sikerét.

Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.