Törött volt a “szépautó”

2021.01.05. 10:28

das header

Tisztelt Autójogász!

Belefutottam egy gyakori vásárlói hibába. Vasárnap megvettem egy fiatal keveset futott autót magánszemélytől. Szép is volt, jó is volt, megnéztem, kipróbáltam. Kezet fogtunk, fizettem, távoztam.

Hétfőn biztosítás kötés és eredetvizsga, kedden okmányiroda (mázli, de kaptam időpontot) majd olaj és szűrök cseréje. Szerdán egy alkatrész miatt bementem a márkaszervizbe. Ha már ott voltam, megnéztük az autó szervizmúltját. A km és a szervizkönyvben szereplő adatok is stimmeltek. De!! Még fél éves korában sajnos sérült az autó eleje, a márkaszerviz javította, biztosító fizette.

Lökhárító, fényszóró, hűtősor, kereszttartó és még sok minden. Hívtam az eladót, de mentegeti magát, mivel ő nem tudott róla. Ezt el is hiszem neki, nem ő az első tulajdonosa és egészen biztosan nem nepper. Nyáron vette, kicsi volt neki. Ettől függetlenül engem ő “vert át”. A javításnak nincs szemmel látható nyoma, minden a helyén van. Viszont ha tudom, hogy sérült volt, nem vettem volna meg ennyiért.

Itt a karácsony, idén már nem tudtam volna átvizsgálást kérni vásárlás előtt. A szerviz pedig csak a tulajdonosnak ad ki szervizinformációt. Tetszik a gép, megtartanám. Mit tegyek, hogy visszakapjam azt a pénzt amivel többet fizettem az kocsimér? Válaszát és segítségét előre is köszönöm! 

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Az előadása alapján ön egy 3 éves, használt gépjárművet vásárolt. Ha jól értem a leírtakat, az előzményi sérüléseket szakszerűen kijavították, a gépjármű hibátlanul üzemképes. Az előzményi sérülésekről önnek nem volt tudomása, ezt már csak utólag tudta meg.

Ha alapos az a feltevés, hogy az üzemszerű működést nem érinti a kijavítottság ténye, akkor nekem az a véleményem, hogy ebben az esetben sajnos nem érvényesíthet értékcsökkenés iránti igényt. Ha és amennyiben a gépjármű sérüléseinek a javítása nem bizonyul megfelelőnek, és emiatt újra alkatrészt kell cserélni, akkor az ebből eredő költségeket érvényesítheti (fő szabály szerint) a vásárlástól számított egy éven belül.


Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.