Szakadt vezérműszíj miatt lehet kellékszavatossági igényem?

2021.04.04. 15:51

das header

A kérdésem a következő lenne: 2020. április 23-án vásároltam egy használt 2012-04-23-án először forgalomba helyezett Peugeot 3008-as személygépkocsit az egyik Peugeot márkakereskedésben. Akkor 130635km-el, jelenleg 137728km van benne és elszakadt a vezérműszíj.

Nem tudom, hogy számít-e hogy ez álló helyzetben történt-e de én különösebben semmi nagyobb recsegő hangot nem hallottam. Élhetek-e a kellékszavatosság igényével ,mivel egy éven belül vásároltam az autót valamint a vezérműszíj csereperiódusa még nem járt le mert ha jól tudom ennek ideje 240000km vagy 10 év amelyik előbb bekövetkezik. Jelen esetben egyik sem áll fenn mert az autó most lesz 9 éves Azt a kereskedés is elismerte, hogy a gyári csereperióduson belül van, de mint rejtett hibát nem ismerik el mert amikor megvettem az autó tökéletesen működött.

Kedves Levélíró!

A leírás alapján elég közel volt már az alkatrész a csere javasolt időpontjához, amikor a meghibásodás történt. Ezzel együtt, ha valóban az említett 10 év és 240 000,- Km szerepel a gyártói előírásban, akkor véleményem szerint ezen értékekig bírnia kellett volna a terhelést a vezérműszíjnak.

Ha magánszemélyként vásárolta az autót, és nem kötöttek ki rövidebb elévülési időt, akkor kettő év a szavatossági határidő.

Úgy gondolom, érdemes kitartani a szavatossági jog mellett. A rejtett hiba nem magát a meghibásodást jelenti, ezért amiatt nem utasíthatják el, hogy amikor átvette a kocsit, akkor nem volt baja a vezérműszíjnak.


Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.