Rendszám nélkül mehetek műszakira?

2022.08.30. 08:33

Tisztelt Autójogász!

Vásároltam egy autót, ami hivatalból ideiglenesen ki lett vonva még az előző tulajnál, átírás elmulasztása miatt. Én most ezt az autót megvettem, és szeretném újból forgalomba helyezni. Az okmányirodába bementem, írtam egy kérelmet, hogy az előző tulaj által leadott forgalmi engedélyt, valamint a rendszámtáblákat küldjék át az itteni okmányirodába. Onnan, ha átküldték ide az iratokat, kapok a forgalmiról egy hatósági másolatot, amivel vihetem eredetvizsgára, eddig tiszta minden.

A probléma a műszaki vizsgával kezdődik, mert a rendszámot csak sikeres műszaki után adják ki az okmányirodából. A kérdés az lenne, hogy rendszám nélkül vihetem műszaki vizsgára? 40 éves autóról beszélünk, jó műszaki állapotban van, de az NKH vizsgabázisokat szeretném elkerülni, és csak egy "mezei" vizsgabázisra vinni. Van erre valamilyen lehetőség? Köszönöm előre is a válaszát!

Kedves Olvasó,

műszaki vizsgára a forgalomból kivont jármű is vihető, útvonalengedélyt szükséges kérnie. A forgalomba helyezett, a forgalomból kivont, de érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező jármű esetében a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre A típusú ideiglenes forgalomban tartási engedélyt ad ki, amelynek érvényességi ideje 3 nap, ami 3 egymás követő napot jelent, a kezdőnapot az ügyfél határozza meg.

Ezt az útvonalengedélyt csak arra a célra lehet használni, hogy eljusson a jármű a javítás, eredetiségvizsgálat vagy hatósági vizsgálat céljából és helyszínére. A lefoglalt vizsgaidőpontot és a kötelező biztosítás meglétét igazolni kell, a további szükséges iratokról az okmányiroda tájékoztatni fogja.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu