Javítás után újra tönkrement a váltóm

2022.11.13. 09:21

Tisztelt Autójogász!

Olyan helyzetbe keveredtem, hogy az autóm váltóhibás lett. Találtam egy szekszárdi céget, megjavították. 3 hónap és 2000 km után újra tönkrement. Garanciát nem igazán akarják vállalni, számlát nem adtak. Ez tudom kicsit az én hibám is.

Mit tehetek jelen esetben? Üdv

Kedves kérdező,

Amennyiben egy megjavított jármű ismét elromlik, akkor nem a megtett km, hanem az eltelt idő a kérdés a reklamáció szempontjából. A 20 ezer forintot meghaladó értékű javítási munkálatokra ugyanis jótállás vonatkozik, aminek az időtartama 6 hónap. Ez azt jelenti, hogy ha a meghibásodás az eredeti javítástól számított 6 hónapon belül jelentkezett, akkor azt kell feltételezni, hogy a javítás nem volt megfelelő. 6 hónap elteltével is van helye igénynek, de ott már Önnek kell bizonyítania, hogy a vállalkozás nem végzett megfelelő munkát.

Jelen esetben az egy dolog, hogy a javításról kellett volna számlát és jótállási jegyet kapnia, amit a vállalkozás mulasztott el. Önnek ez különösen abban az esetben hátrányos, ha más módon egyáltalán nem is bizonyítható, hogy a kocsi ott járt javításon.

Javaslom, hogy menjen vissza, vetessen fel jegyzőkönyvet (pl. a Vásárlók Könyvébe) arról, hogy a korábban elvégzett javításra vonatkozóan jótállási igénye van.

A vállalkozás köteles a jegyzőkönyvet felvenni, és nyilatkozni arról, hogy teljesíti-e az igényt, milyen módon és határidővel, ha nem, akkor miért nem. Mivel a jótállás lényege az, hogy nekik kell bizonyítaniuk, hogy a javítás megfelelő volt, sok esetben a jegyzőkönyv felvétele után nyitottá válnak a helyzet orvoslására.

Az az örökérvényű tanulság pedig mindenképpen ide kívánkozik, hogy ragaszkodni kell a munkalaphoz, bizonylathoz és a jótállási jegyhez.

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu