Újautó vásárlástól való elállás

2024.03.17. 17:45

Tisztelt Autójogász!

Röviden a kérdésem az lenne, hogy amennyiben egy márkakereskedőnél megrendelek egy újautót amire a vevőszerződés megkötése során előleget fizetek, az autó rendben megérkezik, banki lízing ügyintézés rendben, minden OK, de én valami okból elállok a szerződéstől az előleget visszakérhetem a kereskedőtől, vagy a kereskedő jogosult ezt megtartani arra hivatkozva, hogy nem az ő hibájából, hanem az én egyoldalú döntésem miatt dől kútba az üzlet?

Kedves Péter!

Viszonylag ritka, amikor az a probléma, hogy nincs probléma, minden rendben ment. A kérdésére a válasz a megkötött szerződésben bújik meg, jellemzően van annak következménye, ha a vevő simán meggondolja magát. A megkötött szerződéstől elállni ugyanis jellemzően a másik fél szerződésszegése esetén van lehetőség, ez nem csak jármű vásárlása esetén van így. A leírásában előleg szerepel, ez legalább felveti az esélyét annak, hogy akár vissza is járhat. Olyan esetben ugyanis, ha a szerződés meghiúsul, az előleg visszajár a vevőnek, függetlenül attól, hogy mi miatt esett kútba az ügylet.

Fontos azonban, hogy ez még nem zárja ki, hogy kötbér, kártérítés vagy más fizetési kötelezettség ne várna Önre. Az sem ritka, hogy a szerződésben foglaltaktól függetlenül a kereskedés üzletpolitikai vagy más okokból „jófej”, és elengedhet olyan követelést is, ami járna részükre a szerződés vagy a jogszabály alapján.

Javaslom, hogy első körben alaposan olvassa át a szerződést és az apróbetűs szerződési feltételeket is. Amennyiben ez nem tesz említést fizetési kötelezettségről, akkor egyeztessen a kereskedéssel, végleges lépésekre csak a következmények biztos tudatában szánja el magát.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.