Vevő által át nem íratott autó, mint hagyatéki tárgy

2024.04.01. 15:55

Tisztelt Szerkesztőség, tisztelt Autójogász!

Édesapám hagyatéki végzésének kiadása áll a következő okból. Édesapám halála előtt négy évvel eladott egy működésképtelen autót. A jelek szerint azonban a vevő nem íratta át, még mindig az édesapám nevén szerepel. Mindez akkor derült ki, amikor a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző az adategyeztetés eredményeképpen kapott egy olyan információt, ami szerint a nyilvántartásban az szerepel, hogy édesapám eladta ugyan az autót, de a vevő nem íratta át, ezért kivonták a járművet a forgalomból. A jegyző minket, örökösöket szólított fel az adatok pontosítására, de mi a világon semmit nem tudunk azon kívül, hogy négy éve kitört a kereke, mert már annyira elkorrodálódott, ezért a javíthatatlan roncsot a papa eladta valakinek, aki roncsautó felvásárlást hirdetett. Mi az egészet utólag tudtuk meg a papa elbeszéléséből. A közjegyző felszólítására próbáltuk megkeresni az eladásról a szerződést, de semmit nem találunk.

Az biztos, hogy édesapám bejelentette, hogy eladta, mert sem a súlyadót nem róttak ki rá, sem biztosítást nem fizetett - és magában a nyilvántartásban is szerepel, hogy eladta. Mivel a vevő elmulasztotta az átírást, a hivatal vélhetően azért tudott mégis az eladásról, mert a papa bejelentette. Így, hogy sem adásvételi szerződés, sem forgalmi, sem törzskönyv, sem autó nincs a birtokunkban, mit tudunk tenni azért, hogy végre megszülessen a hagyatéki végzés és átvehessük a többi, valóban létező hagyatéki tárgyat? Amennyiben "muszáj" megörökölni ezt az autót is, csak mert a papa nevén van nyilvántartva, hogyan fogunk tudni megszabadulni tőle? De egyáltalán, muszáj ezt nekünk megörökölni? A nyilvántartásban is be van jegyezve az adásvétel ténye és ideje. A vevő egyébként egy Kft volt, ami felszámolásra került, tehát esélytelen, hogy legalább utólag át legyen írva a nevére.

Hogyan fogjuk tudni elérni azt, hogy a már feltehetően meg is semmisített autóért ne mi legyünk a felelősek?

A segítséget, iránymutatást előre is köszönve, üdvözlettel, Varga Tímea

Kedves Tímea,

gépjárműveknél a bejegyzés csak ún. deklaratív hatállyal bír, de nem attól kerül át a tulajdonjog a vevőhöz, hogy a változást a nyilvántartásba bevezetik. Emiatt úgy gondolom, hogy a bejelentést követően a jármű nem is képezheti hagyaték tárgyát, hiszen az jogilag nem képezte az Édesapjuk tulajdonát. Javaslom, hogy ezt nyilatkozzák a közjegyző felé, másodlagosan indítványozhatják a nyilvántartó szerv hivatalból történő megkeresését iratmásolatok érdekében.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.