Egy éve a szerelőnél az autó, nem lett jobb. Milyen kártérítésre vagyok jogosult?

2024.05.23. 12:03

Tisztelt Autójogász!

Elmúlt 1 éve, hogy az autóm az autószerelőnél van. Első körben a porlasztók teljes cseréje történt közel 600 000 Ft értékben. Miután elkészült, az autó nem lett jobb, valószínű, hogy nem az volt a hiba. A szerelő ezek után hengerfej problémára gyanakodott, le is szerelte, megtörtént egy erre szakosodott gépműhelyben a hengerfej és a motor teljes felújítása. Ezután az autót újra összeszerelték, de a műhely kapuig sem jutottunk, elromlott, a felújított hengerfejben az összes szelep ismét (20 db) leszakadt. A szerelő szerint a gépműhely hibázott, a gépműhely szerint a szerelő. A hengerfej ezek után újból fel lett újítva, majd ismét beszerelve. Az autó 400 km megtétele után újból elromlott, ismét leszakadtak a szelepek a hengerfejben. A autót szétszedetni újból már nem engedtem, kértem az igazságügyi szakértő bevonását. A segítségüket abban szeretném kérni, hogy milyen kártérítésre vagyok jogosult a több mint 1 éves szerelési idő miatt, tekintettel arra, hogy ez miatt egy autót kellett vásárolnom amivel közlekedni tudok, ami jelentős plusz költségeket okozott a családnak. Illetve kit terhelnek a felmerült plusz költségek, mi az amire ez ügyben jogosult vagyok. 

Köszönettel: Beáta

Kedves Beáta,

az ügyben a döntő kérdés az lesz, hogy a szerelés vonatkozásában meg tudja-e állapítani a szakértő, hogy hiba merült fel a szerelő oldalán. A kártérítési igény alapfeltétele ugyanis az, hogy a szerelő magatartására legyen visszavezethető az, hogy kár merült fel. Magyarul az a kérdés, hogy a szakma szabályainak megfelelően járt-e el.

Minden 20 ezer forintnál magasabb összegű javító-karbantartó munkálatra fél év jótállás vonatkozik, ezeket a határidőket is érdemes lesz figyelni, mert a jótállási időn belül felmerült hibákkal kapcsolatban a vállalkozónak kell bizonyítania azt, hogy a munkája megfelelő volt.

Itt ráadásul cifrázza a helyzetet, hogy a gépműhely kinek a megbízása alapján vett részt a javításban, és ők mennyire sárosak a kialakult helyzetben. Lényeges az is, hogy mire terjedt ki a szerelő megbízása, vagyis mit tartalmaznak a munkalapok.

Ami az érvényesíthető kártérítést illeti, az a javítási kísérletek végkimenetelétől is függ, hiszen ha a jármű használhatóvá válik, és a pótlásként vásárolt járművet el lehet adni, akkor főként a vásárlás költségei maradnak, az esetleges vételárkülönbség és az időközben elszenvedett értékcsökkenés kérdését pedig úgy érdemes átgondolni, hogy a korábbi jármű értéke mennyivel csökkent futás nélkül, és ehhez képest mennyivel csökkent volna az új járműbe tett kilométerek révén. Erre a szakértő ugyancsak tud nyilatkozni.

Ez egy gondolatindító szempont, amiből annyit érdemes kihallani, hogy egy jogi eljárásban az elszenvedett kár mindenképpen kacifántosabban meghatározható kérdés, mint az első ránézésre adná magát. Sok múlik azon is, hogy bizonyítható-e az adott kár, beleértve azt is, hogy az a hibás szerelés miatt merült fel. Hangsúlyozom, hogy kulcskérdés, hogy megállapítható-e a szerelő hibája, mert bármilyen kártérítésnek ez feltétele lesz. Egy kedvező szakvélemény birtokában célszerű peren kívül egyeztetnie a feleknek, hogy az ügy megoldására, és ne annak eszkalálódására lehesse fordítani a további összegeket.

Általános üzenet a hasonló ügyekben az, hogy szerelésre átadott járműnél mindkét fél érdeke megfelelő időt és energiát szánni a munkalapok kitöltésére, az időpontok és a szerelőnek adott „feladat” pontos rögzítésére, mert ezek nélkül egy ilyen ügyben sokáig lehet az olajsárban turkálni, mire minden a helyére kerül.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.