Megbüntettek gyorshajtásért, pedig az autóm be se indul

2024.07.31. 05:51

Üdv!

2024.07.19.-én este kaptam az ügyfélkapura egy dokumentumot a Vas Vármegyei RFK-tól, hogy 2024.07.15.-én reggel 04:05 perckor a Váci út 198. szám alatti traffipaxba belefutottam 50km/h megengedett sebesség helyett 72km/h sebességgel.

A helyzet az, hogy az adott időben aludtam itthon a családdal, az autó pedig a ház előtt parkolt, menni sem lehet vele írásomig, mert az immobiliser nem jó, nem indul az autó. A dorogi rfk. szerint az értesítés hivatalos, viszont a képen nem látható normálisan az autó és hozzátették, hogy a rendszer automatikusan küldi az értesítéseket és hasonló a finn rendszám a régi hazai rendszámokkal, kis eltéréssel. A képen lévő autó fényszórója abszolút nem megegyező a tulajdonomban lévő autóval. 39 000 magyar forint a bírság, az írásomig nem tudtam elérni a szombathelyi illetékeseket.

A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben hogy tudom elkerülni a bírságot? Illetve létezik ilyen hiba az európai szintű traffipaxokban?

A választ előre is köszönöm!

Kedves Kérdező,

ugyan nem gyakori, de sajnos előfordulnak az Önéhez hasonló kellemetlen esetek, amikor időt-energiát kell fordítani a saját igazunk érvényesítésére úgy, hogy nem is történt semmilyen szabályszegés. A hatóság felé szükséges jelezni és megüzenni nekik – ha telefonon nem sikerül elérni őket, akkor írásban, akár Ügyfélkapun keresztül is –, hogy a fényképen szereplő rendszám nem egyezik az Önével.

gyors214

Javasoljuk leellenőrizni a hatóság honlapján elérhető közhiteles nyilvántartásban az ügyszám alapján az ahhoz tartozó fényképfelvételeket. Fel kell hívni a hatóság figyelmét a rendszám nem-egyezőségére a fényképek alapján, csatolva és összevetve az Ön gépjárművével. Érdemes lehet saját fényképeket is becsatolni ugyanazon szögből, mint a hatóság által készült képeken. Nem javasoljuk a bírság megfizetését úgy, hogy Ön nem követett el közigazgatási szabályszegést.

A rendszám ellenőrzés és a bírság megküldése ilyen esetekben valóban központilag, automatikus azonosítás után történik. Előfordul a rendszám „félreismerése”, ez nemcsak a magyar úthálózaton fordulhat elő, külföldi hatóságtól is érkezhet be bírságról szóló határozat, hasonló rendszámkarakterek, vagy a felségjel gép általi félreismerése végett.

Az Ön esete a hajnali órákban történt, hasonló helyzetben annyit tud még tenni a hatóság felé tett kifogás mellett, hogy bizonyítja is a gépjármű hollétét az adott idősávban (pl. külföldön járt és pont aznap tankolt kinti kúton, éppen szervizben volt az autó és munkalapot csatol be stb.). Ez viszont érthetően sajnos nem minden esetben kivitelezhető.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.