Gondom van a közterület-felügyelettel

2024.08.06. 16:13

Üdvözletem!

Gondom van a kerületi közterület felügyelettel, valótlan állítás miatti bírság miatt! Nincs felügyeleti szervük! Van lehetőségem a drága jogi lépés elkerülésére? Köszönöm szépen! 

Tisztelettel Gábor

Kedves Gábor,

sajnálattal olvastuk, hogy valótlan állítás nyomán vált eljárás részesévé. Nem árt mindig résen lenni, hiszen a közterület-felügyelő helyszíni eljárása után több esetben is sikerrel vehető igénybe jogorvoslat. A legfontosabb annak tisztázása, hogy milyen szabályszegés volt az intézkedés tárgya Önnel szemben. A jogszabályok igen tág intézkedési- és bírságolási jogkört biztosítanak a közterület-felügyelet munkatársai számára, ugyanakkor vannak eljárási garanciák is, amelyeket tiszteletben kell tartaniuk az intézkedés során. Ezek egyike a jogorvoslati lehetőségekről szóló tájékoztatás, amely ha elmarad, már önmagában ez a tény megalapoz kifogást az eljárásban.

Leginkább szabálysértési kategóriába tartozó szabályszegéseknél léphet fel a közterület-felügyelő, nem kizárt ugyanakkor, hogy úgynevezett közigazgatási szabályszegés esetén is intézkedjen. Ezért az a kiindulópont, hogy mi az intézkedés tárgya. Ezután meg kell vizsgálni, hogy Önt helyszíni bírság kiszabásával illették-e, azt Ön elfogadta-e, esetleg az Ön távollétében kiszabott pénzbírságról van szó. Mindegyik esetben mások a további lépések az eljárásban.

Amennyiben helyszíni bírság kiszabására vagy elfogadására nem került sor, úgy megindul a szabálysértési vagy közigazgatási szabályszegési eljárás Önnel szemben. Az eljárás többlépcsős, az egyes fázisok végén a hatóság tájékoztatást kell hogy adjon a jogorvoslatról. Közigazgatási szabályszegés esetén kifogás, panasz biztosan tehető, szabálysértés esetén pedig akár bírósági eljárásig is elnyúlhat az ügy.

A közterület-felügyeletnek hivatalosan nincsen fellebviteli szerve ahogy Ön is írja, a jogrendszer azonban "becsatornázza" az általuk lefolytatott eljárásban alkalmazott intézkedéseket és az igénybe vehető jogorvoslatokat más szabályokba és fórumokba. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy nézze át az eljárásban kézhez vett dokumentumokat, a jogorvoslati tájékoztatót. Amennyiben jogorvoslatnak helye nincsen, ennek is szerepelnie kell a dokumentumon, jogszabályi hivatkozással. Helyszíni bírság kiszabása és elfogadása esetén ugyanakkor gyakorlatilag nincsen helye jogorvoslatnak, az elfogadással ugyanis elismerésre kerül a hatóság előtt a szabályszegés elkövetése.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.