Hibás adásvételi, hibás autó

2024.09.01. 16:46

Tisztelt Autojogász!

Vettem egy használt autót magánszemélytől. Másnap autószerelőnél kiderült hengerfejes, kormányhibás, klíma sem jó. Ezt írásban jeleztem az eladónak. Ezután kiderült, hogy az adásvételi szerződés is hiányosan van kitöltve. Törzskönyvet nem kaptam, azt mondta feladja postán, de egy hét után sem kaptam meg. Azt tanácsolták, írassam át az autót, azután pereljek kellék szavatosság miatt.

Az eladó nem hajlandó találkozni velem, hogy a hiányzó dátumokat pótoljuk az adásvételin, azt mondta, írjam be én. Tudtommal ilyet nem lehet. Mit tehetek? Kihez forduljak? Lassan kifutok az időből és meg is büntethetnek. Ő hogy tudja bejelenteni az autó eladását, ha nem jó az adásvételi ?

Köszönöm a választ.

Kedves Olvasó,

ha az adásvételi szerződés kötelező adatai/kellékei valóban hiányosak és pótolni szükséges, úgy ennek elintézéséig a szerződés nem tekinthető érvényesnek. Ennek azért van jelentősége, mert a tulajdonjog sem szállhat át Önre, nem fogják átírni az autót az Ön nevére. A szerződésben adott hibák kiküszöböléséhez az eladó aktív közreműködése is szükséges, ellenkező esetben az eredeti állapotot kell helyreállítani az érvénytelenség nyomán: Ön visszaadja az adásvétel tárgyát képező járművet, az eladó pedig a vételárat maradéktalanul visszafizeti.

Ha „csak” a törzskönyv hiányzik, de az adásvételi szerződés érvényes és egyébként alkalmas arra, hogy a tulajdonjog átszálljon, egy fokkal egyszerűbb a helyzet, de az eladó nyilatkozata és közbenjárása ebben az esetben sem mellőzhető – le kell nyilatkoznia, hogy elveszett vagy megsemmisült a korábban kiállított törzskönyv. Ebben az esetben az Ön kérelmére az új törzskönyvet ki fogják állítani, az érvényes adásvételi szerződéssel tudja igazolni a tulajdonjogot és amíg nem állítják ki a törzskönyvet azt is, hogy Ön jogszerűen használja a gépjárművet.

Sajnos valóban kevés idő áll az adminisztráció elvégzésére az adásvételt követően, 15 napon belül ugyanis mindkét félnek meg kell tennie a szükséges lépéseket. Önnek vevőként még a gépjármű felelősség biztosítással, eredetiségvizsgálattal és a forgalmi engedély kiadásával is több teendője van a jogviszonyban.

Amennyiben a tulajdonjog sikeresen átszáll Önre és bejegyzésre kerül a tulajdonos változás, érvényesítheti a gépjármű hibás teljesítéséből eredő jogokat az eladóval szemben. Fontos, hogy az eladó csak azokért a hibákért felel, amelyek az adásvételt megelőzően keletkeztek, az adásvétel pillanatában fennállnak. Ezt pedig bizonyítani szükséges egy hibás teljesítéses, kellékszavatossági ügyben. Őszinte leszek, mivel magánszemélytől vásárolta az autót, sajnos nehezebb helyzetben van, mert Önnek kell bizonyítania a hiba keletkezésének idejét – míg egy kereskedőtől vásárolt jármű esetén ez a bizonyítási kötelezettség megfordul és az eladót terheli. Bizonyíték lehet, ha egy szerviz kiállít Önnek egy írásos állásfoglalást arról, hogy milyen műszaki tények és következtetések alapján levezethető, hogy a hiba a vásárláskor is fennállt. Egy ilyen állásfoglalás kiállítása azonban magas költséggel járhat, emellett figyelemmel kell lenni arra, hogy a hibás teljesítést minden esetben a jármű korához és futásteljesítményéhez mérten kell vizsgálni. A forgó-kopó alkatrészek esetében általában NEM állapítható meg hibás teljesítés, mert külön tájékoztatás nélkül is számolnia kell a vevőnek ezen alkatrészek időnkénti várható cseréjével, javításával.

Javasoljuk, hogy határozott fellépéssel keresse fel az eladót, végső soron akár rendőrségi feljelentésre utalással próbálja meg elérni a törzskönyvvel és a jármű átírással kapcsolatos teendők teljesítésére.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.