Gépjármű adásvétel – hibás teljesítés, szavatosság

2024.10.05. 13:59

Kedves TotalCar!

1 hónapja vásároltam kereskedésben egy Fiat Bravo II, 1.4 T-jet autót. Óra szerint 137 000 km volt benne kb. Az autó mostanra esett át egy átvizsgáláson, állapotfelmérésen. A (márkaszervizes) szerelő alaposan megnézte, kipróbálta és arra jutott, hogy az M32-es váltó erősen felújításra szorul. A típusbetegségeket mutatja, 1. és 5. fokozatban terhelésváltásra visszabólint a kar, 50 fölött búg/sípol a váltó, és időnként nehezebben kapcsolható az 1. és a rükverc fokozat.

Az is nyilvánvaló, hogy a hiba nem az eltelt egy hónapban keletkezett, hanem a vásárláskor is fennállt, amiről tájékoztatást nem kaptam, és jóhiszemű, laikus vásárlóként a próbaút 1km-e alatt nem is észlelhettem. Erre tekintettel élhetek szavatossági igényemmel a kereskedő fele?

Köszönettel Bence

Kedves Bence,

A kereskedő az adásvételtől számított két éven belül felmerült hibákért tartozik kellékszavatossággal Ön mint vevő felé. Számíthat a gépjármű kora és a futásteljesítmény is annak megállapításában, hogy a hibás teljesítés jogilag megállja a helyét. Itt arra gondolunk, hogy bizonyos forgó-kopó alkatrészek esetén a jármű életkorából, állapotából adódóan számolni kell a vevőnek azzal, hogy az alkatrészek idővel cserére szorulnak. Ezen esetre pedig nem is szükséges külön felhívni ezen alkatrészekre a vevő figyelmét az eladónak.

A váltó esetében leírtak – ugyan szakkérdés, de – jogilag sem minősülnek valószínűsíthetően olyan hibának, amivel a vevőnek idővel számolnia kell az adásvételt követően.

Ön vevőként kedvező helyzetbe kerül, a bizonyítási teher ugyanis ebben az esetben megfordul: nem Önnek kell bizonyítania az eljárásban azt, hogy hibás az autó, hanem az eladót terheli az a kötelezettség, hogy bebizonyítsa, a hiba nem volt még meg az adásvételkor, és az utóbb keletkezett. Ez egyrészt a költségekben jelent kedvezményt Önnek, másrészt az eljárásban is kedvezőbb helyzetből indul. Javasoljuk, hogy írásban értesítse az eladót a pontos hibákról. Az észleléstől számított két hónapon belül bejelentett hiba pedig még késedelem nélküli bejelentésnek fog minősülni, ami szintén fontos körülmény.

Az eladó – hacsak nem bizonyítja be a fentiek ellenkezőjét – köteles kijavítani vagy kicserélni az adott hibát és alkatrészt az Ön gépjárművében. Adott feltételek esetén Ön is javíthatja a járművet, végső soron pedig hibás teljesítés jogcímen akár el is állhat az adásvételi szerződéstől. Amennyiben nem sikerül peren kívüli megegyezni és rendezni az eljárást, polgári perben tudja érvényesíteni a jogi igényt.

Üdvözlettel: LegitiMo www.legitimo.hu

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.