Kártalanít-e a biztosító?

2004.02.10. 18:41

Tisztelt Autójogász!

Levelem tárgya sajnos nem elírás. Szilveszter előtt gépjárművem, pontosabban vállakozásom autója, balesetet szenvedett. A másik fél elismerte felelősségét így károm rendezése az ő biztosítójával történik.

A biztosító megvizsgálta gépjárművem roncsát, és megállapítható, hogy javítása nem gazdaságos így gazdasági totálkáros lett az autó. Meghatározták a roncsértéket amit a biztosító képviselője szerint a velük szerződésben lévő roncskereskedő meg is térít.

A problémám, hogy abban az esetben, ha az autómat megjavítják, akkor a kár előtti állapot visszaállítása megtörténik és ezzel a kellemetlenségeket leszámítva elégedett is lennék

. Az így megállapított összegből ez viszont nem lehetséges hogy, vállakozásom egy másik az eredetivel azonos paraméterű autóhoz jusson a javasolt kárrendezés alapján a következő okok miatt:

"•" A roncs értéke és a térítendő díj alacsonyabb mint a gépjárművemmel azonos paraméterekkel rendelkező autók piaci értéke.

"•" Egy ilyen használt autó vásárlásakor felmerülnek egyéb költségek mint átírási díj, törzskönyv kiállítási díj, eredetiség vizsgálati díj.

"•" Mivel a vállakozásom EVA körbe tartozik, a biztosító illetve a roncstelep által kifizetett összeg adóköteles és ez csökkenti azt az összeget ami ismét autóvásárlásra fordítható.

Kérdésem az, hogy jogos-e az igényem, hogy anyagi vesztességem nélkül cégem újra egy a kár előtti paraméterekkel rendelkező autóhoz jusson?

Ha igen, ha nem, akkor az felsorolt 3 tétel közül melyik megtérítését kérhetem a biztosítótól?

Azt már korábbról tudom, hogy a kárrendezés idejére jogosult vagyok bérkocsit igénybe venni, de ezzel nem kívánok élni.

Segítségét előre is köszönöm.

TV műsorukhoz és weblapjukhoz sok sikert kívánok a továbbiakban is. Nagyon teszik mindkettő stílusa.

Kiss Csaba

Tisztelt Csaba!

A biztosítónak ki kell fizetnie a gépjármű . káridőponti értéke és a roncsértéke közötti különbözetet és a roncs a tulajdonosnál marad, amivel azt tesz, amit akar. Vagy kijavíttatja, (akár számla nélkül is, bontott alkatrészekből) vagy eladja roncskereskedőnek. A biztosítónak így is úgyis a különbözetet kell fizetnie. A biztosító viszont a gépkocsi káridőponti értékét mindig alacsonyabban határozza meg a ténylegesnél és a roncsértéket magasabban. Így általában kevesebb kártérítést fizetnek. Érdemes ezért független szakértővel megnézetni a kocsit, ha gyanús az összeg, mert a biztosító szakértője soha nem téved a károsult javára.

Az eredeti állapotot kell helyreállítania a biztosítónak! Sem többet, sem kevesebbet. Ha nem hajlandóak, akkor lehet perelni. Ha egyezséget ajánlanak fel, akkor el kell fogadni, (előbb fizetnek) de jogfenntartásal! Ez simán megtámadható "szerződés" a bíróság előtt.

Üdvözlettel:

Dr. Bodolai László