Baleset kivilágítatlan kerékpárossal

2004.01.30. 19:18

Tisztelt Autójogász!

2003. október 3.-án reggel 6.10-kor kivilágítatlan kerékpárossal találtam szemben magam. Lakott területen belül, egy fénysorompóval ellátott vasúti kereszteződés után kb 40-50 m-re van egy buszmegálló. A menetrendszerint közlekedő buszt értem utol a vasúti átjáró előtt. A busz előzését akkor kezdtem meg, mikor a megállóját közelítve jelezte megállási szándékát (indexelt) és lassítani kezdett. Mikor áttértem a szembe jövő közlekedési sávba vettem észre, hogy velem szemben egy kivilágítatlan kerékpáros közeledik. Vészfékezéssel álltam meg a buszmegállóval egy vonalban és a kerékpárost sikerült elütnöm. Személyi sérülés nem történt, a kerékpároson egy karcolás sem esett szó szerint. Anyagi károk: a kerékpár első kerekében egy erős nyolcas kerekedett, míg az autó műanyag lökhárítója berepedt, rádió antennája letört, az alsó légterelő spoiler kihajlott. Mivel nem tudtunk megegyezni és a helyszínre érkezők részre hajló módú viselkedésének hatására rendőrt hívtam. A kiérkező rendőrök felvették az adatokat és helyszín rajzott készítettek. Ők nem foglaltak állást, az adatokat továbbították a szabálysértési osztályuk felé.

Szabálysértési osztály elmarasztaló ítéletet hozott mind részemre, mind a kerékpáros részére. Ez a végzést megfellebbeztem és a bíróság tárgyalás mellőzése nélkül azt a végzést hozta, hogy a szabálysértési bírságot hatályában hagyta. Ezt nem felebezhetem meg, de személyes tárgyalást kérhetek.

Amiket nem értek:

Ha nem fellebbezhetem meg, akkor minek a személyes tárgyalás? Ha a kerékpárost elmarasztalták, mert nem volt megfelelően kivilágítva, akkor engem miért találnak hibásnak az előzési szabályok megsértésében?

Érddeklődve várom válaszát.

Üdvözlettel,

László!

Kedves László! !

Mivel én nem voltam ott a helyszínen, és a határozatot sem ismerem, nem tudok abban állást foglalni, hogy a balesetben Ön hibás volt-e. Ami az ügy eljárásjogi részét illeti, Ön a határozatot megtámadva bírósághoz fordulhat, valószínű ez jelenti az Ön által emlegetett személyes tárgyalást.

Üdvözlettel:

Dr. Bodolai László