Késlekedő határozat

2004.03.31. 19:35

Tisztelt Cím!

A következő problémámra szeretnék választ kapni. 2003. augusztus 21-én közlekedési baleset károsultja lettem Pontosan: gépkocsimmal a lakóházunk bejáratához jobbra kis ívben (irányjelzőt használva) szerettem volna kanyarodni, ekkor hátulról belém rohant egy másik gépkocsi, és a gépkocsimban tetemes kárt okozott. Rendőri intézkedést kértem. A kiérkező rendőrjárőr az intézkedése során gyanította, hogy a károkozó valamilyen szer befolyása alatt áll, így előállította öt. Az esetnek két tanúja is volt akik vétlenségemet alátámasztották.

A kárfelmérés során a biztosító közel 200.000.- kárt állapított meg. Későbbiekben többször kértem tájékoztatás az eljáró rendőrkapitányságnál, ahol úgy tájékoztattak, hogy a balesetet okozó ellen más ügyben is eljárást kezdeményeztek, igy majd együttes eljárásra kerül sor. A gépkocsimat megcsináltattam, de nem tudok a pénzemhez jutni, mivel nincs semmilyen határozatom, mert a rendőrség nem ad semmiféle papírt, míg az ügyet le nem zárja.

Kérdéseim:

A rendőrség adhat - e ki csak a balesetről szóló határozatot, hogy a pénzemhez hozzájussak? Kérhetek - e a biztosítótól késedelmi kamatot, ha igen mikortól?

Várom megtisztelő válaszukat.

Tisztelettel: G József

Tisztelt József!

A rendőrség csak akkor tud határozatot kiadni, ha az ügyet lezárta. Ha az ügy bíróságra kerül, akkor sajnos meg kell várni a jogerős ítéletet, a biztosító csak akkor tud fizetni, hiszen a felelősség kérdése csak akkor dől el véglegesen. A biztosító nem köteles késedelmi kamatot fizetni. A biztosítási összeget meghaladó kárát esetleg a károkozón megpróbálhatja érvényesíteni.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László