Jogos-e az avulás figyelembevétele?

2004.10.26. 13:24

Tisztelt Autójogász!

Az alábbi levéllel a Totalcar kárszakértőjéhez fordultam, de úgy látom ott a legutolsó aktivitás 2 évvel ezelőtti ezért utolsó reményként Önhöz fordulok. Kérdésemet jogi formába öltve: jog szerint való az, ha a biztosító pusztán elvi avulás miatt nem hajlandó kifizetni a kar egy részét? Azért mondom, hogy elvi, mert a gyakorlatban nem bizonyítható, hogy mi lett jobb a javítás után, hiszen minden tökéletes állapotban volt. Az meg nonszensz, hogy így az egész autóm értéke lett több. Tehát a biztosító szerintem nem hivatkozhat jogszerűen arra, hogy én ha nem fizetném meg az avulás miatti különbözetet, akkor jogszerűtlenül gazdagodnék. Én semmiképp sem gazdagodom, legfeljebb tovább szegényedem, ha még a károm felett pénzt is legombolnak róla_

Tisztelt Kárszakértő, 12 éves tökéletes állapotban lévő mercedeszembe hajtott bele egy busz hátulról. A felelősségét elismerte, kötelezőre lesz javítva. A problémám az, hogy a biztosító a javítás csak egy részét hajlandó fizetni, mert szerintük az én autóm már avult az idők során és most, hogy megjavítják többet fog érni, mintha nem is tört volna össze. Hangsúlyozom a karosszériának/fényezésnek semmi baja nem volt (keveset futott/mindíg garázsban állt), tehát nem lehet azt mondani, hogy pl. így a rozsdás automból rozsdátlant csináltak, és ez indokolná, hogy az autóm jobb lett. Pusztán a kora miatt hivatkoznak arra, hogy javítva többet ér. Ez nonszensz! Én fizessek még ha csak részben akkor is, ha nem én voltam a hibás és a 100%-os felelősséget elismerte a másik fél? Mit lehet ilyenkor tenni, hogy megjavítsák az autómat, de nekem ne kelljen ezért semmit fizetnem, hanem a biztosító állja a javítás teljes összegét?

Köszönettel

Ákos

Tisztelt Ákos!

A biztosítóknak saját belső szabályozása van az ilyen esetekre, az avulást mindegyik figyelembe veszi, hiszen egy használt gépjárműbe új alkatrészeket, tartozékokat építenek, ez ellen sokat tenni nem lehet. Ismert azonban a kár okozója, aki a felelősségét elismerte, tőle lehet követelni a biztosító által megfizetett összeg és a tényleges kár közti különbözetet.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László