Ki fizeti a gépjármű adót?

2004.12.22. 17:04

Tisztelt Autójogász!

A következő ügy miatt fordulok Önhöz: ez év októberében vásároltam egy használt gépjárművet, mely ideiglenesen ki volt vonva a forgalomból kötelező nem fizetése miatt. Nevemre írattam, mely során természetesen újra forgalomba helyezték az autót. Egy hete kaptam az Önkormányzattól egy határozatot, melyben megállapítanak részemre november és december hónapra gépjárműadó fizetési kötelezettséget. Mivel Ön az eddigi reagálásaiban leírta, hogy az fizeti ki ezt az adónemet, akinek a tulajdonában volt a gj. január 1-n, ezért nem tartom jogosnak a részemre kirótt adót. A kérdésem a következő: az újbóli forgalomba helyezés megteremti-e a jogalapot az Önkormányzatnak arra, hogy az adót velem kifizetesse?

Üdvözlettel:

Kulcsár Bence

Tisztelt Kulcsár Bence!

A fő szabály a gépjárműadó kivetésekor, hogy az az adó alanya, aki, tárgyév január 1-én tulajdonosa az autónak, van azonban az általánostól eltérő helyzetekre néhány speciális szabály is, így pl. A következő: "Év közben használatba vett új vagy újra forgalomba helyezett gépjármű esetén az adó alanya az, akit/amelyet ez alkalommal tulajdonosként a hatósági nyilvántartásban feltüntettek." Tehát a gépjármű újra forgalomba helyezésekor az új tulajdonos köteles az adót megfizetni.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.