Forgalomból kivont kocsi károkozása

2004.12.27. 12:30

Tisztelt Autójogász!

Én az Újszegedi Polgárőr Egyesület nevében kerestem meg. 2004. áprilisában történt egy baleset a kocsinkkal. Szolgálatban voltak a kocsival és benzin tolvajokat fogtak. Az elkövetők úgy akartak elmenekülni, hogy belehajtottak a kocsinkba. A rendőrségi helyszínelés során az illető elismerte a felelőségét. Sajnos mivel a biztosítása lejárt így az ő biztosítója tovább küldte a papírokat a Mabisznak. Ők hosszas vizsgálódás után visszaküldték a papírokat az Allianznak, mivel a kocsit kivonták a forgalomból véglegesen és így Ők sem akarnak fizetni. Kérdésem: Létezik e olyan ok a forgalomból való kivonásra, amely alapján egyik Biztosító sem fizeti ki a kárunkat ? Ha igen, akkor mi hol tudjuk érvényesíteni az ebből származó kárunkat ?

Tisztelettel:

Guvat Zoltán

Tisztelt Guvat Zoltán!

A gépjármű üzemben tartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló 190/2004. (VI. 8.) Korm. rendelet 14. § (1) bekezdése szerint a károsult a biztosítási kötelezettség ellenére szerződéssel nem rendelkező üzemben tartó gépjárműve által okozott kárának megtérítése iránti igényét a Kártalanítási Számla kezelőjével szemben is érvényesítheti. A károsult kárát a Kártalanítási Számla kezelője akkor is köteles megtéríteni, ha a kárt forgalomba nem helyezett vagy a forgalomból kivont gépjárművel okozták. A rendelet 15. § (7) bekezdése alapján a Kártalanítási Számla kezelője a károsult követelésének kielégítésével kapcsolatban felmerült összes ráfordítása és költsége megtérítését követelheti a forgalomból kivont gépjármű tulajdonosától és vezetőjétől.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.