Mit jelent a C jelű rendszám?

2004.12.22. 14:58

Tisztelt Autójogász!

Európai Unióból Magyarországra költözött (nem bevándorolt csak tartózkodási engedéllyel rendelkező) barátaim meglepetten vették észre, hogy nem a megszokott (három betű, három szám) táblát kaptak személygépkocsijukra, hanem egy C jelzésűt. Ez a tábla mindenkinek szemet szúr, a rendőri szerveknek is, ezért gyakorlatilag minden rendőr megállítja őket útszéli ellenőrzés során. Érdekelne őket, hogy miért különböztetik meg őket ilyen módon, hiszen az Európai Unió állampolgáraiként nem számítanak külföldinek és lakhelyük is Magyarországon van. Továbbá szeretnék tudni, hogy vannak-e különleges dolgok vagy megkötések amikre ezzel a fajta táblával figyelni kell?

Tisztelettel:

Horváth Kávay Árpád

Tisztelt Horváth Kávay Árpád!

A C betűjelű rendszámtábla egy ún. különleges rendszámtábla, ami azért van, hogy jelezze a gépjármű üzemeltetésének jellegét vagy üzemeltetőjét. A tartósan belföldön üzemeltetett EGT tartózkodási engedéllyel rendelkező természetes személy tulajdonát képező járműre C kezdő betűjelű táblát kell felszerelni. Hasonló különleges rendszámtáblát kapnak még pl. a muzeális járművek (OT), valamint a diplomáciai, konzuli szervezetek tagjai és családtagjaik (DT), valamint ezek alkalmazottai és családtagjaik (CK). Ennek a rendszámtáblának a célja csak a megkülönböztetés, a figyelem felkeltés, a C jelzéssel ellátott járművekre nem vonatkoznak más szabályok mint a normál rendszámos járművekre.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.