Tavaly eladtam az autómat

2006.04.17. 20:57

Tisztelt Autójogász!

Tavaly szeptemberben eladtam az autómat, ma kaptam egy papírt, hogy fizessek súlyadót.Valószínűleg az új tulajdonos nem íratta át az autót. Amennyiben van egy 2005. szeptemberi dátumú adásvételi szerződésem, joggal követeli tőlem az önkormányzat a 2006 évre szóló súlyadót?

Köszönettel:

Sz. Gábor

Tisztelt Sz. Gábor !

A törvény szerint, ha a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változást a korábbi tulajdonos bejelentette, akkor a bejelentési kötelezettség megnyíltát (szerződés megkötésének időpontját) követő év első napjától nem minősül adóalanynak. Ettől az időponttól kezdve a korábbi tulajdonostól tulajdonjogot szerző felet kell az adó alanyának tekinteni, kivéve ha ettől az időponttól a hatósági nyilvántartásban harmadik személy szerepel tulajdonosként. Gépjármű eladása esetén, ha sem az eladó sem a vevő nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségének, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig a nyilvántartásban szereplő (régi) tulajdonos az adó alanya. Tehát ha egyikük sem jelentette be az adásvételt, jogosan kérik az idei súlyadó megfizetését.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.