Súlyadó mentesség mozgássérülteknek

2006.04.23. 22:49

Tisztelt Autójogász!

Segítségét szeretném kérni a következőkben: 1., Egyik korábbi válaszlevelében (ld. alul, idézőjeles rész) azt írja, 2005. jan. 1-től megváltozott a súlyadó mozgássérültségre tekintettel járó mentességre vonatkozó törvénye, mely szerint nem kell már egy háztartásban élni a szállított személlyel, elég egy lakóhelyen lakni vele. Érdeklődöm, hol található meg ez a módosítás, ti. a "Magyarország.hu Ügyintézés" hivatalos honlapon (amelyikről elérhető a szóról-szóra IDÉZETT törvény, annak értelmezése, hatályossága, módosításai, stb.) ez nem szerepel, ill. a lakóhelynek elegendő-e az ideiglenes bejelentettség, vagy állandónak kell lennie? "A súlyadó mentesség a törvény szerint nem a szellemi sérültségre, hanem a súlyos mozgáskorlátozottságra tekintettel jár, aminek a szabályozása 2005. január 1-tõl kedvező irányba változott, már nem szükséges, hogy a mozgáskorlátozottat szállító személy vele egy háztartásban lakjon, elég, ha egy településen lakik vele. ... Tisztelettel: Dr. Koszoru István. A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2005. november 13., vasárnap 15:28 ...." 2., Jelenleg 1 autóm van, amire meg fogom kapni a mentességet (az élettársam mozgáskorlátozott, õ nyilatkozik, hogy én szállítom). Most vásároltam egy 2. autót, amelyik nagyobb súlyú. Az erre az évre vonatkozó súlyadót az előző tulaj már befizette, a következő év január 1-től fizetem én. Kérdésem: Van-e valami akadálya annak, hogy átváltsam a mentességet erre az autóra ?!?!? Ti. erről sem rendelkezik a törvény - vagy csak én nem találom. Ha így van, kérem, írja le, hol található.

Tisztelettel:

Sz.G.

Tisztelt Sz. G. !

A gépjárműadóról szóló törvény 5. §-a szerint "Mentes az adó alól: f) bejelentésre a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására szolgáló egy személyszállító gépjármű". 18. § 13. pontja szerint: "Súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására elsősorban az a személyszállító gépjármű - ide nem értve az autóbuszt - szolgál, amely a súlyos mozgáskorlátozott adóalany tulajdonában van. Ha a súlyos mozgáskorlátozott tulajdonában nincs gépjármű, akkor a súlyos mozgáskorlátozott személyt - írásbeli nyilatkozata alapján - rendszeresen szállító, vele ugyanazon önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, a Ptk. 685. §-ának b) pontja szerinti közeli hozzátartozójának, élettársának vagy szerződés alapján tartásra kötelezett személynek mint adóalanynak a tulajdonában álló gépjárművet lehet ilyennek tekinteni." Lakóhely a hivatalos szóhasználata az állandó lakcímnek, az ideiglenes lakcím nem elég. Második kérdésére válaszolva a nagyobb súlyú autóra kell kérni a mentesség megállapítását, erre vonatkozóan nincs szabály, csak annyi ami fentebb is kiderült, hogy a mozgáskorlátozottat szállító egy darab gépjárműről lehet szó.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.