Az üzembentartó néha nehéz helyzetbe kerül

2006.12.10. 16:19

Tisztelt Autójogász!

A kérdező hölgy üzembentartóként van bejegyezve, a volt férje tulajdonosként. Elváltak, a kocsi a férjnél maradt, de a hölgyet az okmányirodában úgy tájékoztatták, hogy nem tudja "leíratni" a nevéről az üzembentartói jogot, azt csak a tulajdonos tudja megtenni, ha bemegy a forgalmival. A hölgy másik autót akar venni és arra kötelező biztosítást kötni - a B10-es besorolásával - de az a régi kocsi felelősségbiztosítójánál "maradt". Annak idején neki volt jobb a bónusz-besorolása, nem a férjének, tehát ő, mint üzembentartó kötötte a biztosítást a kocsira. Miért van az, hogy nem "iratkozhat ki" mint üzembentartó, ha már nem használja a kocsit?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A gépkocsival, annak pl. használatba adásával teljeskörűen csak a tulajdonos rendelkezik, a tulajdonos jelölheti ki az üzembentartót és ő vonhatja vissza az üzembentartói jogot is. Ha a férj a volt feleség üzembentartói jogát nem vonja vissza, a feleség jogosult a gépkocsi használatára és fizeti az üzembentartó fizetési kötelezettségeit. A biztosító a tulajdonos változása esetén engedi meg a szerződésbontást, az üzembentartó személyének megváltozása esetén nem, csak évváltáskor.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.