Öröklési illették és az autó értéke

2006.12.10. 16:54

Tisztelt Autójogász!

Édesapám 2004-ben elhunyt és illetéket most kaptam meg a személygépkocsi után. Az autó egy régi 1500 ccm-es Lada volt, amit mindenféle költségek árán kivonattam és egy bontósnak 18 000 Ft-ért sikerült eladni (ez nem fedezte az ezidáig rá fordított költségeket), majd most kaptam a levelet hogy fizessek be 43 740 Ft-ot. Beszéltem az illetékhivatallal és ott azt mondták, igen ezt meg kell fizetnem mivel cm3 után számolják az adót és nem érték után, az adó mértéke pedig a cm3 átírási költség duplája. Kérdésem, megállja ez így a helyét?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Igen, megállja a helyét, az illetéktörvényben valóban úgy szerepel az öröklési illeték, ahogy Önt tájékoztatták, köbcentiméterenként 18 Ft kétszerese, azaz 36 Ft. Valószínűleg az egyszerűség kedvéért döntött úgy a jogalkotó, hogy az autók értékét nem lehet figyelembe venni, másrészt így biztosabb és magasabb összegű költségvetési bevételhez jut az állam.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.