Végrehajtó fenyeget, mert elmaradt a hiteltörlesztés

2006.12.21. 08:38

Tisztelt Autójogász!

A problémám a következő: 2003-ban a vőlegényem új állást kapott, amelynek betöltéséhez autóra volt szükség. Mivel ő még nem rendelkezett bejelentett munkahellyel és jövedelemmel, és nem volt elég készpénze egy új autóra, így az én nevemre vettük meg az autót hitelre. Tehát az én nevemen fut a hitel, a kötelező, stb., de mivel ő használja az autót, úgy egyeztünk meg, hogy ezeket ő fizeti. A gond ott kezdődött, hogy 2 éve különmentünk, és akkor abban állapodtunk meg, hogy ő fizeti tovább az autó költségeit, így természetesen az autó nála maradt. Én írtam akkor neki meghatalmazást, hogy vezetheti az autót. Azonban egy éve úgy döntött, hogy nincs neki pénze, és mindig 4 havonta fizeti a részletet, sokadik felszólításra, akkor mikor már kijön a végrehajtó is. Persze hozzám jön ki, mert hát a hitel az én nevemen van. Az autó azóta is nála van, a telefont nem veszi fel, hiába csengetek nála, az ajtót nem nyitja ki. Mi van akkor ha egyszer úgy dönt, hogy egyáltalán nem fizeti tovább a részletet, és az autót nem tudom tőle elhozni, mert semmilyen megkeresésemre sem reagál. Kérem Önt adjon valami tanácsot ez ügyben.

Köszönettel:

K. Anikó

Tisztelt K. Anikó!

Ha ezt a helyzetet Ön már nem akarja fenntartani, két megoldás kínálkozik: az egyik, hogy meg kell próbálni a banki iratoknak megfelelő állapotot megteremteni, azaz Öné a gépkocsi, Ön használja és fizeti a részleteit (volt vőlegényét felszólítani, hogy a járművet szolgáltassa vissza, ennek eredménytelensége esetén rendőrséghez, bírósághoz fordulni a jármű visszaszerzése érdekében, amíg ez megtörténik a járművet okmányirodában a forgalomból kivonatni). A másik lehetőség, hogy a hitelező bank hozzájárulásával el kell adnia neki a járművet, hogy közvetlenül ő váljon adóssá. Gondolom ez utóbbi még nehezebb lenne, mint az első megoldás, de meg lehet próbálni. Legyen kitartó, mindenképpen személyesen meg kellene beszélniük ezt a dolgot, ne hagyja magát lerázni, esetleg vigyen magával egy olyan ismerőst is, aki segít ezt higgadtan, tárgyilagosan megbeszélni. El kell mondania a volt vőlegényének, hogy Ön nem kíván negyedévente a végrehajtóval találkozni és ilyen módon felelősséget viselni az autóért, tájékoztassa, hogy a rendszertelen hiteltörlesztés esetén Önnek milyen fentebb leírt lehetőségei vannak és írásbeli megállapodásban is rögzíteni azt, hogy mi legyen, ki mit tud vállalni a továbbiakban. Ha nem tudnak megállapodni, vagy megállapodásukat a volt vőlegénye nem tartja be, akkor induljon el a fenti lehetőségek irányába.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.