Nagy gumi Mondeo 4x4-re

2003.04.14. 12:59

Olvastam az oldalon, hogy a kisebb teljesítményű abroncsok kevébé kopnak.

Kedves Gumidoktor!

Érdemes-e egy gyárilag 195/60R15-ös gumival szerelt Ford Mondeo 4x4-esen hasmagasság-emelés, valamint váltóáttétel hosszabbítás miatt nagyobb gumit szerelni rá?
Most 195/65-ös téli van rajta számottevő előny érzékelése nélkül. Nyáriban egy 195/70-es vagy 205/65-ösben gondolkozok. Elvileg elférne, nem ütközik neki semminek, de mik lennének a negativ és pozitiv hatásai?
Nem hajtom túl az autót, pályán is max 160km/h, egyébként elővárosi forgalomban használom és kb. 5%-ban földúton. Olvastam az oldalon, hogy a kisebb teljesítményű abroncsok kevébé kopnak. Ebben a méretben már vannak kishaszon abroncsok, ezeknek gondolom erősebb az oldalfala, jobban birják a strapát. Javasolja-e őket?

Válaszát előre is köszönöm
Zoltán

Tisztelt Zoltán!

Nem javaslom a hasmagasság emelésének ezt a módját. Az autóját nem véletlenül szerelték gyárilag ezzel a mérettel. Ehhez van hangolva a futómű, a fékek, a hajtáslánc (váltóáttételek, diff.mű stb.). Ez 4x4-es autónál különösen igaz. Szélesebb abroncsokat felszerelhet, de akkor is tartsa meg a gyári méret átmérőjét. Így pl. a 215/55 R15 jöhet szóba.
A kisebb teljesítményű (értsd kisebb sebességindexű) abroncsok várható futásteljesítménye a viszonylagosan "keményebb" keverékük miatt valóban nagyobb.
Kishaszonjárművekre alkalmas ún. C-s abroncsot NE szereljen fel egy Ford Mondeo-ra! Az autója viselkedése főleg határhelyzetekben igen drámaian megváltozhat ettől a cserétől. Márpedig egy kicsit "strapabíróbb" oldalfalért ez túlságosan nagy áldozat lenne a biztonság oltárán.

Üdvözlettel:
Gumidoki