Bemélyedő Continental

2003.04.22. 15:48

Az a kérdésem, hogy jelentenek-e ezek az egyenetlenségek balesetveszélyt?

Kedves Gumidoktor,

10 hónapos, márkakereskedőtől újonnan vásárolt OPEL C CORSA kocsimon 155/80 R13 79-T tipusú Continental abroncsok vannak.
A minap észrevettem, hogy a jobb első abroncs oldalán, a felni széle és a mintázat közötti sima részen 3-4 cm hosszan tengelyirányban egy enyhe, hengerszerű bemélyedés (ill. inkább "behúzódás"-nak írhatnám) tapintható ki, de szemmel is érzékelhető, ha direkt ezt keresi az ember. A többi keréknél is ki lehet tapintani ilyen - de az előbbinél kisebb - egyenetlenségeket az abroncsok oldalain. Egyik sem eredhet ún. szegélyre futásos sérülésből, ezt biztosan meg tudtam állapítani.
Inkább gyártási problémára gondolok. Az a kérdésem, hogy jelentenek-e ezek az egyenetlenségek balesetveszélyt?

Tisztelettel:
KP.

Tisztelt KP!

Gyanítom, hogy aggodalma alaptalan.
Szerintem azt a helyet jelzi ez a horpadás az abroncs oldalfalán, ahol az összeillesztés van. Itt ugyanis relatív "több az anyag", és emiatt a levegőnyomás itt nem tudja úgy kinyomni az oldalfalat, mint az abroncs többi részén.
Ha ez így van, akkor az a szemben lévő oldalfalon is kell lennie ilyen bemélyedésnek. A "padkázás" nyomán pont fordítva, egy sugárirányú dudor látható az oldalfalon.
Hogy mindkettőnk teljesen megnyugodjon, javaslom nézesse meg abroncsait egy Continental márkával foglalkozó kereskedésben!

Üdvözlettel:
Gumidoki