Punto GT gyári méret

2003.04.30. 17:44

Sajnos több gumis sem tudta pontosan az osztókör és egyéb, a felnivel kapcsolatos adatokat.

Tisztelt Gumidoki!

Szeretném tudni, hogy 1997.09. (alvázszam: ZFA176000... ) FIAT Punto GT-re milyen méretű felni, illetve gumi rakható fel szem előtt tartva a KRESZ előírásokat is.
Az autómon jelenleg 195/50 R15-ös gumik vannak, de nem tudom a felni ET számát, és egy picit ki is lóg a karosszéria alól. Sajnos több gumis sem tudta pontosan az osztókör és egyéb, a felnivel kapcsolatos adatokat... ide értve a FIAT Mo.-t is...ha tudod kérlek azt is írd meg, a könnyűfém felni választáshoz volna elengedhetetlen.
Második kérdésem, hogy ha eltér a felni ET száma a gyári előírástól, az milyen károsodásokat okozhat?

köszönettel,
Horvi

Tisztelt Horvi!

Sajnos csak abban tudok segíteni, hogy a '97-es Punto GT gyári gumimérete 185/55 R14, a gyári felnije pedig elméletileg 5,00Bx14, 4x98x58, ET48.
De komolyabb felnigyártók katalógusában egyértelműen le van írva, melyik autómárka milyen típusára mi a lehetséges ajánlat. Így a választás könnyebb. Legtöbb felniforgalmazó kérdéses esetekben arra is hajlandó, hogy felpróbálja a vásárlás előtt a kiválasztott felnit az autóra, hogy tényleg passzol-e rá.
ET számban általában +/- 10-el lehet eltérni a gyáritól, ahol ennél nagyobb a különbség, az a felni általában nem is fér be az autó alá, vagy valahová beleér.

Üdvözlettel:
Gumidoki