Fűrészfogas Goodyear

2003.06.17. 13:01

Nem búgott, teljesen csöndes volt a kecském.

Szia Gumidoki!

Mika vagyok, a búgó Fiat Punto-s. Elmentem egy jópár szervizbe, mire a negyedikben azt mondták, hogy fűrészfogas az összes gumim. Megmutatta, láttam, valóban igaza volt, de hogy a fenébe tud ennyire fűrészfogasra kopni? Mi az oka?
Azt meg már végképp nem értem, hogy egy 5000 km-t futott GoodYear abroncs (4 db) a téli állás alatt hogyan tudott így elkopni.
Mielőtt tavaly ősszel lecseréltem volna, tényleg semmi baja nem volt. Nem búgott, teljesen csöndes volt a kecském. Most meg.... De miért? Ennyire gagyi gumi a Goodyear? - mert az ára nem volt az.
Most lecseréltem egy kb. 150.000 km-t futott előző kocsimról levett TOYO-ra, és újra csöndes. A GoodYear-t meg messze elkerülöm.

Üdv!
Hakkinen

Szia Mika!

Azért ne vonj le ebből az esetből általános következtetéseket a GoodYear-re vonatkozóan!
Sajnos tény, hogy vannak olyan jellegű mintázatok (és nem csak a GY-nél), amelyek hajlamosabbak a fűrészfogas kopást produkálni...
Továbbá vannak autótípusok, amelyek felépítésükből, súlyeloszlásukból adódóan szintén gyakrabban koptatják gumijaikat egyenlőtlenül. Képzeld el, ha egy ilyen mintázat felkerül egy ilyen autóra - szinte törvényszerű a jelenség!
Egyébként általánosan megfigyelhető, hogy elsőkerekes, többnyire egyedül, kis terheléssel - pláne, ha még sportosan is - használt autóknál gyakrabban jön elő a fűrészfog. Egyedül a gyakori első-hátsó gumicserével lehet megelőzni, vagy kitolni a furcsa kopás megjelenését.
Arra, hogy télen hogy kopott áltában a gumid, nem tudom. Szerintem csak, mivel előre kerültek a hátsók, most sokkal markánsabban jelentkezett a probléma.

Üdv:
Gumidoki