Debica vagy Nokian

2003.07.30. 13:50

Nem tudom eldönteni, hogy milyen gumit vegyek.

Tisztelt Gumidoktor!

Nem tudom eldönteni, hogy milyen gumit vegyek.
Az autómra 155/80R13-as jár, a kereskedők DEBICA-t vagy NOKIAN-t ajánlanak. A NOKIAN kb. 50 %-kal drágább.
Mindkettő négyévszakos, a NOKIAN-t csak egy irányban lehet használni. Ez előny vagy hátrány egy gumi esetén?
Úgy tudom, hogy időnkent jó felcserélni a két kereket, hogy a kopás egyforma legyen. Ha a gumit csak egy irányban lehet használni, akkor ez nem lehetséges.
Ön mit javasol?

Válaszát előre is köszönöm,
Tibi

Kedves Tibi!

A Debica vs Nokian dilemmát a pénztárcája döntheti el.

A másik kérdésével kapcsolatban:
az abroncsoknak három alaptípusa van; vannak szimmetrikus, aszimmetrikus és forgásirányos gumik.
Első felszerelésnél a szimmetrikust mindegy, hogy milyen irányba szerelik. Az aszimmetrikus gumiknál felszereléskor arra kell figyelni, hogy külső-belső oldaluk van, de általában nem forgásirányosak. Ha ez így lenne, akkor külön balos és jobbos abroncsokat is kéne gyártani. A forgásirányos abroncsok értelemszerűen csak egy irányba szerelhetők fel.

Namost, ha egy abroncs - a fenti típusoktól függetlenül - már lefutott egy irányba néhány ezer km-t, akkor már nem ajánlott megváltoztatni forgásának irányát. Amit Ön mond, hogy időnként ajánlott felcserélni a kerekeket, ez igaz. De úgy, hogy a jobb elsőt a jobb hátsóval, a bal elsőt a bal hátsóval. Így tehát a forgásirány nem fog változni.

Üdv:
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.