Amerikai jelölések

2003.07.30. 14:40

Ezek a feliratok mit jelentenek?

Helló Doki!

Szeretném megkérdezni, hogy a gumi oldalán ezek a feliratok mit jelentenek:
Treadwear A
Traction B
Temperature A
azok a betűk gondolom valamilyen szinteket jelölnek?
Valamint azt szeretném kérdezni hogy mennyire káros az a guminak, hogy rendszeresen cserélem? Azaz van 4 db téli, 4 db nyári gumim de csak egy garnitúra acéltárcsám. Mivel egy olyan autóról van szó, ami 800 kiló körüli, nem extrém széles, elég ballonos, nagy oldalfalú a gumi, 120-nál ritkán megyek gyorsabban (T-s gumik) ezért úgy érzem nem vétkezek nagyot. Vagy igen?

Segítséged előre is köszönöm!
Péter

Tisztelt Péter!

Az Ön által felsoroltak az amerikai szabvány szerinti gumiabroncs-jelölések. Nézzük sorban:

Treadwear: Ezt szerintem elnézte, mivel ezen felirat mögött egy érték szokott szerepelni. Újabban lehet, hogy az érték helyett betűvel jelölt kategóriát tüntetnek fel a felirat után. Ez pedig a viszonylagos kopást jelenti.
Traction B: Ez a paraméter a vonóképességre vonatkozik. Az abroncs nedves úton való tapadásáról ad tájékoztatást. A, B és C osztályba sorolják az abroncsokat. A legjobb az A jelű.
Temperature A: Ez az abroncs hőálló-képességét jelöli. Itt is A, B és C katgóriák vannak. Ezek a hőmérsékletre vonatkozó adatok az európai szabvány szerinti sebességhatárokkal (Q, S, T, H stb.) hasonlíthatók össze.

A másik kérdésével kapcsolatban, ha szakszerűen vannak végrehajtva ezek a fel/leszerelések, akkor az abroncsok nem károsodhatnak ezáltal.

Üdv:
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.