4 db szálszakadt Marangoni

2003.08.04. 18:02

Nem bírják a súlyt ezek a gumik?

Hello,

Megkérdezném, hogy szerinted miért megy tönkre egy komplett garnitúra 225/45 R17-es Marangoni gumi egy 5-ös kombi BMW-n? Nem bírják a súlyt ezek a gumik? Csak azért kérdezem, mert mindegyik szálszakadt lett. A történethez hozzátartozik, hogy nem én vettem az olasz gumicsodákat, hanem az eredeti tulajdonos.
Kérdés, hogy milyet vegyek helyettük? Két fajta között bóklászom: Bridgestone Potenza vagy Toyo Proxes. A Toyoról azt hallottam, hogy nagyon gyorsan elkopik, mert puha. Szerinted?

Hű olvasód,
Miklós

Kedves Miklós!

A 225/45 R17-es méret mindegyike a szabvány szerint általában 91-es terhelési indexszel rendelkezik, ez kerekenként 615 kg-os terhelhetőséget jelent. Tehát a BMW-t bőven elbírja, mégha kombi is az. Léteznek egyébként emelt (LI 94=670 kg) terhelhetőségű abroncsok is ebben a méretben.
A szálszakadások oka valószínűleg a magyar utak állapotában keresendő, amire a vezetési stílussal jelentősen "rá lehet segíteni"...
Személyes tapasztalattal nem rendelkezem a Toyo-val kapcsolatban, de ez a méret általában hamar kopik az összetétele miatt, márkától függetlenül. Az általad említetteken kívül hadd ajánljam figyelmedbe a Pirelli PZero-családot is, amelynek tagjai igen jól szerepelnek ebben a méretkategóriában (is).

Üdv:
Gumidoki