A buli kedvéért

2003.08.25. 14:16

A Ford felnik ET-je is 38!

Tisztelt Doktor úr!

Jelenleg egy 1999-es F Astrán (Classic, 1,6i, 16v, 100 LE) csücsül 4 db 7X15-ös Alessio könnyűfém felni (KBA 44640, nem tudom mit jelent, típus? A www.alessio.it honlapon csak a legújabb felnikről találtam adatokat), az osztókör 100 mm, az ET valószínűleg 38 mm (de ebben nem vagyok biztos, a lényeg hogy állítólag az adott Opelhez való).
Ezeket a felniket szeretném feltenni a buli kedvéért a Ford Ka-mra (1.3i, 60 LE), ahova elméletileg 195/45 R15-ös gumikkal felrakható. A Ford Ka osztóköre 108 mm, de állítólag léteznek nyomtávszélesítők, amelyekkel az osztókör átalakítása is megoldható. www.breitreifen.hu/index.htm
Arra lennék kíváncsi, hogy mi a véleményed az ilyen jellegű átalakításokról, biztonságos-e ("TÜV által bevizsgált"), van-e valamilyen tapasztalatod a nyomtávszélesítők használatáról, illetve létezhet-e legalább elméletileg olyan nyomtávszélesítő, ami az én Fordomhoz is felhasználható, kizárólag csak osztókör átalakításra. A Ford felnik ET-je is 38!

Köszönettel,
H.János

Kedves János!

El kell keserítenem, a tervezett művelet még a buli kedvéért sem oldható meg.
Az Astra körosztója 4x100, a Ka-é 4x108. Innen már nem is kell tovább gondolkodni, ilyen különbség nem áthidalható.
Amúgy valóban léteznek különféle varázslatok nyomtávszélesítőkkel, azonban a nevében is benne van, hogy ezek az eszközök elsősorban az ET-szám megváltoztatására alkalmasak.
Használatukkal (főleg, ha nagyon szélesek) a futómű gyárilag tervezett terhelési pontjai megváltoznak, ami nincs túl jó hatással az alkatrészek élettartamára...

Üdv:
Gumidoki