Veszélyes felnicsere

2003.09.15. 14:36
A km-óra becsapásáról már nem is beszélek, mert az csak kellemetlen...
T. Gumidoktor!

Van egy 156-os JTD 1,9-es Alfám, és azon a gyári acél felniket (185/65 R15-ös téli gumikkal) lecseréltem 15"-os alufelnikre, amelyekre nagyon jutányos áron ajánlottak egy garnitúra vadonatúj 195/50 R15-ös peremvédős BS Potenza gumit.
Miután felrakattam, akkor gondoltam bele, hogy jóval kisebb a kerekek átmérője, ami igazából vizuálisan nem nagyon zavar.
Természetesen az útfekvés és kanyarstabilitás lényegesen javult viszont nem érzem olyan húzósnak az autót mint a régi gumikkal. A kérdésem, hogy ezen kívül más negatív hatása van-e ennek a kombinációnak (beszámítva a régebben ismertetett futómű igénybevételt) vagy nyugodtan használhatom így a kocsit?

Üdvözlettel:
Pál Zsolt

Tisztelt Zsolt!

Ugye tudja, hogy a 185/65 R15-ös és a 195/50 R15-ös méretek között extrém nagy az átmérőbeli eltérés, 4,4 cm!!!
Ez nagyon megváltoztatja a futóműgeometriát, ami bizonyos helyzetekben teljesen kiszámíthatatlanná teszi az autó viselkedését! Az Alfáknak remekül hangolt, de elég érzékeny futóműve van, ha huzamosabb ideig használja ezt a nem rá való méretet, biztosan komoly károsodásokat fog okozni. A km-óra becsapásáról már nem is beszélek, mert az csak kellemetlen, az előbb felsoroltak viszont balesetveszélyesek!
Én azt javaslom a saját és autója érdekében, cserélje gyári méretűre az abroncsait, mielőtt komolyabb baj történne. Megfelelő méret, ha már ragaszkodik a szélesebbhez a 195/60 R15.

Üdv:
Gumidoki