Jó nyári vagy rossz téli a jobb télen?

2004.01.06. 23:11

A kettő közel sem hasonló körülmények közötti felhasználásra készült...

Kedves Gumidoktor!
Sokat olvasom az általad megválaszolt kérdéseket, de nem találtam az enyémre igazából választ vagy elkerülte a figyelmemet!
A kérdésem a következő:
Egy jó minőségű, szinte új nyári gumi a jobb télen, vagy egy szinte nevesincs, esetleg régebbi kissé kopottabb, de téli? (A gumi öregszik, ha jól gondolom hiába sértetlen, ha pl. bekeményedik)
Mert ugye lehet manapság venni újban is szinte "noname" távolkeleti illetve orosz téli gumikat, de nekem nem igazán áll össze a kép, hogy melyik a relatíve jobb, az olcsóbb téli vagy a drága jó minőségű nyári...

Üdv.
Jani

Kedves Jani,

Kérdésedre a válaszom a következő:
Egy nyári mintázat fejlesztési iránya mindig a nyári hőmérsékleti- és útviszonyokra koncentrálódik. A télieké értelemszerűen a télen jellemző hőmérsékleti- és útviszonyokra. Minél nevesebb és jobb minőségűek ezek a termékek, annál jobban megfelelnek az adott körülmények közötti elvárásoknak. De ez nem jelenti azt, hogy egy "márkás" nyári abroncs jobb lenne télen, hóban mint egy jóval olcsóbb másod-, vagy harmadmárka. A téli abroncsok alapvetően két ok miatt jobbak a nyáriaknál - télen. Nevezetesen az összetétel és a mintázat kialakítása miatt.
Válaszom lényege tehát, hogy kifejezetten téli körülmények között jobb egy "noname" orosz téli gumi, mint egy hightech márkás vadiúj nyári mintázat. Ugyanis a kettő közel sem hasonló körülmények közötti felhasználásra készült...

Üdv,
Gumidoki