Honda Civic - Általános kérdések, konkrét válaszok

2004.01.12. 13:59

Télen ajánlott gyári méretű, illetve annál eggyel keskenyebb és eggyel nagyobb abroncsot felszerelni.

Tisztelt Gumidoktor,

Nekem egy Honda Civic Coupem van '94-es, ha jól tudom, gyárilag 175/60 R14 gumikkal szerelik az autót.
Ha én ezen változtatni szeretnék mik az általános feltételek, amiket figyelembe kell vegyek, ill. milyen gondokkal járhat?
Konkrétan ha pl. egy 15" vagy 16" felnit rakok fel, akkor milyen gumit kéne vásároljak hozzá? Mennyire viseli meg a futóművet, ha vékonyabbak a gumik a gyárinál? Elvben csak annyival lesz nagyobb a terhelés, ahány %-kal vékonyabb a gumi vastagsága, nem?
Az eddigi válaszaiból arra következtetek, hogy egy ilyen váltásnál a legfontosabb, hogy a kerék átmérője megmaradjon. Jól gondolom? Van-e egyéb tényező, amit figyelembe érdemes venni, függetlenül az autó márkájától?
Az érdekelne még, hogy a téli gumikból érdemes-e vastagabbat vásárolni, tehát /60 helyett pl. /65 vagy /70 et, gondolván a télen igencsak romló útviszonyokra?

Köszönöm,
Árpád

Tisztelt Árpád,

Az én információim szerint a '94-es Civic Coupet 175/65 R14-es gyári mérettel szerelik.


A méretváltásoknál valóban az a legfontosabb, hogy a kerékátmérő változatlan maradjon. Ennek oka, hogy a gyárilag belőtt futóműgeometriát ne változtassuk meg, mellesleg így a km-óra sem fog csalni.
Ahogy már nagyon sokszor leírtam, a gumi méretében a felváltások bizonyos kompromisszumokkal járnak. E kompromisszumok mértéke a minél nagyobb méretre való váltásokkal egyenes arányban növekszik. Konkrétan, számolhatunk komfortvesztéssel, nehezebb kormányzással, a futó- és kormánymű fokozott igénybevételével, nagyobb sérülésveszéllyel stb.
Amit a másik oldalon nyerünk, az a nagyobb stabilitás, pontosabb kormányozhatóság, jobb tapadás és nem utolsósorban a jobb optika.
Az Ön autójára konkrétan ajánlható váltóméretek: 185/55 R15 (195/50 R15), 195/45 R16.

A második válaszom előtt tisztáznék valamit: Az abroncs szélességét pl. egy 185/55 R15-ös guminál a 185 jelenti mm-ben kifejezve. A széria, azaz a /55 jelenti az oldalfal abroncsszélességhez mért százalékos arányát, tehát esetünkben az oldalfal 185x0,55=101,75 mm magas.
Télen tehát ajánlott gyári méretű, illetve annál eggyel keskenyebb és egy szériával nagyobb abroncsot felszerelni, amennyiben ez lehetséges. Az Ön Civicje esetében tehát a 175/65 R14, vagy a 165/70 R14 az ajánlott téli méret.

Üdvözlettel,
Gumidoki