Gumi+felni

2004.01.16. 11:34

Bp-Pécs között a 6-os úton járok, ami nagyon rossz minőségű...

Tisztelt Gumidoktor!

Volvo S40 2.0 autómon mind a gumik, mind a lemeztárcsák rossz állapotban vannak (alacsony profilmélység, deformált lemezfelni, a kormány kis sebességnél szitál).
Kevés kilométert megyek évente, így jő minőségű, négyévszakos gumit tervezek vásárolni. A Goodyear Eagle Vector EV-2 195/55 R15-re esett a választásom új lemeztárcsával vagy alufelnivel.
Az autómmal korábban már két alkalommal is elcsúsztam, így a biztonságra törekszem. Ebből a szempontból a lemeztárcsa vagy az alufelni-e a jobb választás?
További kérdésem lenne, hogy AEZ Ecco, Enzo O és Enzo V közül melyiket érdemes venni, melyik masszív, strapabíró? (Bp-Pécs között a 6-os úton járok, ami nagyon rossz minőségű, és félek az alufelnik felütődésétől)

Köszönettel,
Sz. János

Tisztelt János,

A biztonság szempontjából teljesen mindegy, hogy alu-, vagy lemezfelnit használ autóján

, feltéve hogy azok az adott autóra tökéletesen megfelelő méretűek. Nyilvánvaló, hogy az alufelni kényesebb.
Másik kérdésére válaszolva, az Ön által felsorolt felnimárkák körülbelül egyforma minőségűek. A választást döntse el az ár, illetve az Ön ízlése!

Üdvözlettel,
Gumidoki

Visszatérve a biztonságra, még egy kérdés, ha lehet.
A gyári 195/55 R15 méretű abroncsnak (legjobb tudomásom szerint) váltómérete a 205/50R15 (sőt a 215/50ZR15 is - apropó mit jelent a ZR?). Biztonságosabb lenne ezen szélesebb abroncs használata? Nem lógna ez ki kétoldalt a karosszéria alól?

Köszönettel,
Sz. János

Tisztelt Szabó Úr,

A 195/55 R15 méretnek a 215/50 R15 az igazi váltómérete

. Tapadás szempontból biztos, hogy jobb ez a méret, de használata esetén néhány negatívummal is számolni kell. A szélesebb gumit jobban elvinnék a hosszanti útvályúk, a futó- és kormánymű is sokkal jobban terhelődne általa, valamint a fogyasztásra sem lenne jótékony hatással. A kasztni alól szerintem nem lógna ki.
A ZR egy tradicionális jelölés, a kifejezetten nagy teljesítményű radiálabroncsokat illetik vele. Jelentése: 240 km/h< . Régebben nem szerepelt mellette sebességindex, manapság már legtöbbször azzal együtt áll, pl.: 285/35 ZR19TL 99Y (ZR= nagyteljesítményű abroncs 240 km/h <, Y= max. sebesség 300 km/h)

Üdvözlettel,
Gumidoki