Sebességhatár, gáztöltésű gumi

2004.12.02. 13:37

Mi történhet, ha a gumi maximum sebességhatárát túllépem?

Tisztelt Doki

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy mi történhet, ha a gumi maximum sebességhatárát túllépem? A gumikat gázzal, nem levegővel töltöm, mert tudomásom szerint ez biztonságosabb. A nyári gumik Goodyear Gt3, a téli természetesen Pirelli. Ezzel 190 a megengedett, viszont a nyárinál nem tudom, mennyi.
Egyszer mentem a kocsimmal 200-at (Ford Fusion 1.4), de ez bőven a gyári érték fölött van, és a gumik ezt biztos nem engednék. 195/60 R 15 a gyári méret.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Marton Csaba

Kedves Csaba,

Az abroncsok megadott sebességhatárait tartósan túllépve az abroncsszerkezet széthullását, azaz egy durrdefektet kockáztatunk.


A (többnyire nitrogén-) gázzal töltött abroncsok előnye abban jelentkezik, hogy ez a gázkeverék a levegővel összehasonlítva sokkal kevésbé változtatja a nyomását hőmérsékletváltozás hatására. Van egy olyan előny is, hogy a nitrogéndús gázkeverék a nagyobb méretű részecskék miatt nehezebben szökik meg az abroncs belsejéből, mint a levegő.
A terhelhetőség és az engedélyezett sebesség viszonylatásról egy táblázatot mellékelek.

Üdv,
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.