Astra F: eltérő méretek

2005.04.05. 22:27

Mindenképp egyforma méretű gumikat használjon a két tengelyen!

Tisztelt Gumidoki!

Nem rég vásároltam egy 1995-ös évjáratú Opel Astra F Caravan autót (1.6 benzines motorral). 14-es alufelni van rajta, hátul 185/60R14, elöl 185/65 R14-es gumikkal. Az első gumi átmérője 20 mm-rel nagyobb, mint a gyártó által javasolt 175/70 R13.
Figyelembe véve azt, hogy nagyon rossz utakon közlekedem, autópályán nem használom, nagy sebességgel nem közlekedem, megengedhető-e ez az eltérés? Azért is szeretnék a gyárinál eggyel nagyobb átmérőjű gumit, mert egy kicsit magasabbá teszi az autót. Tudom, hogy így csalni fog a sebességmérő, de ezt meg lehet szokni.
Még volna egy kérdésem: milyen ET-számú felnik felelnek meg erre az autóra (13-as és 14-es méretben)?

Üdv,
Tibi

Kedves Tibi,

Az semmiképpen nincs rendben, hogy más átmérőjű gumikat használ az első- és hátsó tengelyen!
Az F-Astra gyári méretének valóban a 185/60 R14-es méret felel meg. A gyáritól eltérő, azaz nem váltóméret megváltoztatja a futómű-geometriát. Ezzel a futómű egyes elemei fölösleges terhelésnek vannak kitéve, de ez a kisebbik baj. A veszélyesebb ebben a dologban az, hogy emiatt bizonyos helyzetekben az autó váratlan reakciókat produkálhat, ami végső esetben balesethez is vezethet. Hozzáteszem, hogy a gyárinál átmérőben nagyobb méret valamivel megbocsáthatóbb, kisebb problémákat okoz, mint a kisebb. Persze kérdés, hogy teljes terhelésnél nem ér-e bele valahol a kaszniba a nagyobb gumi?
Összefoglalva tehát én azt ajánlom, hogy lehetőleg a gyári átmérőnek megfelelő méreteket használja elöl-hátul, de mindenképp egyforma méretű gumikat használjon a két tengelyen!

Üdv,
Gumidoki