Különbségek 195/55 és 195/50 R15 között

2005.05.24. 14:04

Semmiképpen nem javaslom a gyárilag előírt méret megváltoztatását!

Tisztelt Gumidoktor!

Autómon (Peu206) jelenleg 195/55 R15 gumi van (50-es a gyári adat), amit kopás miatt cserélni kell. Nézegetve az árakat az tûnt fel, hogy a 195/50 R15 méret mondhatni jóval olcsóbb mint az 55-ös.
Mi az összefüggés az árkülönbség és a minõség stb. között, miért ennyivel olcsóbb az 50-es? Lehet-e úgy felszerelni az abroncsot hogy pl. elöl 55-ös hátul 50-es van? És végül hogy befolyásolja az autó paramétereit, ha nem az elõírt gumiméret van rajta?
Válaszát elõre is köszönöm.

Üdv,
Senor

Tisztelt Senor,

Minden esetben ragaszkodjon a gyári méretekhez, esetleg azok váltóméreteihez!
A /50 és /55 közötti árkülönbség azzal magyarázható, hogy az előbbire jóval nagyobb igény van, ezért nagyobb a gyártók között a harc is a piacon ennél a méretnél, így minden gyártó alacsonyabb áraival próbálja a vásárlókat a saját terméke felé orientálni. Az árkülönbség nincs összefüggésben a minőséggel.
Számtalanszor leírtam már ezen a fórumon, hogy az autó paramétereit, biztonságát jelentős mértékben befolyásolhatja - rossz irányban - egy nem megfelelően megválasztott gumiméret. Semmiképpen nem javaslom tehát a gyárilag előírt méret megváltoztatását, azt pedig végképp nem, hogy elöl-hátul különböző méretet használjon!

Üdv,
Gumidoki