Téli gumi, nyári padlás

2005.06.17. 12:50
Sok gumis műhelyben vállalják ingyen a tárolást.
Kedves Gumidoktor!

Esett már szó többször is az éppen pihenő garnitúrák tárolásáról.
Engem most mégis az érdekelne, hogy változhat-e negatív irányban egy téli gumi szett szerkezete, ha pl. padláson tartják, ahol nyáron elég magas hőmérséklet van? Vagy ez álltó helyében nem befolyásol semmit? Egy mérnök ismerősöm állította, hogy hamarabb elöregedik így a gumi (ha nagy melegben tárolják).
Mindez azért érdekes, mert sok gumis műhelyben vállalják ingyen a tárolást. Nyilván a szezononkénti szereléshez mindenképp hozzájuk mennek így vissza, ez mindenkinek jó. A gumisnak is és annak is, akinek nincs lehetősége négy gumi tárolására. Viszont ez a megőrzés általában a műhelyek padlásán történik. Ezért érdekelne a fenti téma. Még az is lehet, hogy többeket érint, ha Önnek van fenntartása az ilyen tárolással kapcsolatban.

Köszönettel:
Monostori Attila

Kedves Attila,

Az éppen pihenő abroncsszett tárolása valóban fontos kérdés. Én teljes mértékben egyet értek az Ön mérnökével, ugyanis az abroncsok a hűvös (15-25% közötti), száraz (pára- és vegyi anyagoktól, kemikáliáktól mentes), sötét (közvetlen napfény és UV-sugárzástól védett) helyen való tárolást hálálják meg. Sok gumis ezért pincékben tárolja a cseregumikat.

Üdv,
Gumidoki