Részletes ET táblázat?

2005.10.18. 14:43
Nem olyan egyszerű ügy.

Kedves Gumidoki!

Olvasgattam itt elég sokféle dolgot a kerekekről, de sehol nem találtam egy részletes leírást illetve váltótáblázatot, ahol az ET értékek is meg vannak adva, és így nem teljesen értem, hogy pl. fél collal szélesebb felninél, azonos abronccsal, miért kell csökkennie az ET-nek és miért nem növekszik (hiszen, ha jól értem, így még tovább nő a nyomtáv, ahelyett, hogy az eredetihez közeledne). Van olyan hely, ahol erről részletesen lehet olvasni?

Egy másik, konkrét kérdésem is lenne. A 195/65 R15 abroncsok most egy 6,5x15 ET40 felnin vannak, míg az eredeti felni valószínűleg 6x15 ET47 volt. Ez így rendben van? Hol lehet utánajárni, hogy mekkora felnihez milyen ET szám szükséges az eredeti ismeretében?

Kedves Címzett,

Az ET kérdése nem olyan egyszerű ügy. Minden autótípusnál, sőt azon belül akár az egyes felszereltségekhez, motorizáltsági szintekhez más és más felnik lehetségesek. Ezért lehetetlen egy olyan átfogó táblázatot készíteni, amiben minden márka minden típusának minden kivitelének felniigénye szerepeljen...

Azt kell mondjam, hogy amennyiben az autón minden gond nélkül "elfér" a jelenlegi kerék, akkor nincs gond. Autótípustól is függ a dolog, van, amelyik még 10-es eltérést is megenged, van, ahol egy 5-ös eltérés is sok.

Üdv,

Gumidoki