Mondeo ET-eltérése

2006.01.31. 18:31
A felszerelendő alufelnik egy II-es Mondeóról származnak

Kedves Gumidoki!

I-es Mondeomra szeretnék alufelnit. Lehetőségem lenne egy garnitúra alufelnihez jutni, de aggályaim vannak az ET méret eltérése miatt. Jelenleg 6Jx15 4x108x63,3 ET49,5 felnim van 195/60R15 gumikkal (Eredeti/gyári méret).

A rendelkezésre álló alufelniket II-es Mondeo alól vették ki. Mérete 7Jx15 4x108x63,3 ET35. A gumiméret maradna az eredeti. A kérdésem az, hogy ha elfér a kerék, és nem ér bele semmibe, akkor milyen következményekkel számolhatok az eltérő ET méretből kifolyólag.

Köszönöm:

Tibor

Kedves Tibor!

Mivel a kinézett felni 1 collal (2,54 cm) szélesebb, mint a gyári, ezért az ET-száma is kisebb kell legyen annál. A különbség leírva kicsit nagynak tűnik. Fel kell próbálni az autóra elöl-hátul és eldől, hogy valóban nem ér-e bele semmibe. Két ugyanolyan széles, de eltérő ET-jű felninél a kisebb ET egyébként kifelé hozza a felnit, tehát a nyomtávot szélesíti. Esetünkben a szélesebb felni miatt mindenképpen kisebb ET kell, hogy belül ne érjen bele a kaszniba/futóműbe.

Ha valóban nem ér hozzá semmihez az új felni-gyári gumi kombináció, akkor különösebb gondot sem okozhat. Egy kicsit jobban igénybe veszi a futóművet és csapágyakat, de ez nem számottevő.

Üdv:

Gumidoki