185/55 R14-es abroncs kérdései

2006.03.21. 11:01
Daciámat Polóra cseréltem, s jóllhet Dunlop Sport gumik vannak rajta, havas úton jobban kell vele vigyáznom

Kedves Gumidoki!

1.) Néhány hete a korábban jól megszokott Daciamat - melyre 155/80R13as Matador MP55ös abroncsokat rakattam - lecseréltem 1 sportfutómûves 60LE-s VW Polo-ra. Azt tapasztaltam, hogy bár ezen Dunlop Sport (a további tipusjelzést nem tudom) tipusú abroncsok vannak sokkal jobban kell vele vigyázni (a profilmélység kb. 4-5mm, a Matadornak kb. 12mm lehet, nem mértem meg) havas és jeges úton. Figyelembe véve, hogy mindkét autónál már-már kissé fanatikusan figyelek az optimális gumilégnyomásra mennyire tudható ez be az alacsonyabb peremnek és a sportfutómûnek?

2.) Milyen tipusú téli abroncsokat ajánl erre az autóra?

3.) Ha jól tudom a Seat Ibiza elõzõ generációja is ugyanezekkel az abroncsokkal fut 14"os felnivel (A Polo csak átmeneti autó). Arra milyen tipusú téli és nyári abroncsokat ajánl? (a négyévszakos esik, mivel sportosan vezetek)

4.) Mennyit javít a sportos autók téli viselkedésén 1 magasabb oldalfalú azonos átmérõjû és azonos vagy megközelítõ szélességû téli abroncs felrakása?

Köszönöm:

Krisztián

Kedves Krisztián!

1. Az MP55 téli abroncs, ráadásul ahogy írja, szinte új, a Dunlop Sportok viszont nyári mintázatok, ami már meg is magyarázza a tapasztalt viselkedésbeli különbséget.

2. Ha konkrét márkát, mintázatot vár tőlem, abban sajnos nem tudok segíteni, hiszen annyiféle termék kapható az abroncspiacon. Az árak és az igények is nagy szórást mutatnak. A legjobb az, ha új abroncsot vásárol, nem futózottat. Ár-érték arányban pedig talán a neves gyártók másodmárkái jelentik a legjobb kompromisszumot.

3. Igen, az Ibiza abroncsméretei megegyeznek a Polóéval. Konkrét terméket ajánlani azonban itt sem áll módomban (lásd az előző választ).

4. Télen egy ballonosabb, keskenyebb abroncs használata megkönnyíti a közlekedést hóban és csúszós úton, valamint kisebb a sérülésveszélye is. Sportosság szempontjából a szélesebb, peresebb abroncs a jobb.

Üdv:

Gumidoki