Szitáló kerekek

2006.07.26. 17:17

98-as 1,4-es Megane-omon Pirelli P6000-esek vannak, 1 éve kezdett el a kormány remegése és a kálváriám

Kedves Gumidoki!

A problémám a következő: ráz, illetve szitál a kerekem. A Gumi: Pirelli P6000 195/50R15. A kocsi: Renault Megane 1.4e 1998-as. A felni Fondmetal márkájú. Közel egy éve tart a kálváriám a kerekekkel. Egyik szerelőtől mentem a másikig - megoldást senki nem talált. A jelenség: kb. 110 km/h felett remegni kezd a kormány. A felniket kétszer görgőzték - semmi. A gumikat számtalanszor centírozták - semmi. Azt mondják: mind a felni mind a gumi hibátlan. Futóművesnél is jártam ahol csapágyakat és kormányösszekötőket is cseréltek. Azt mondták cserélejem ki az eslő kerekeket a hátsóra - a helyzet változatlan.

Nem jobb a helyzet a téli gumikkal sem (amelyek egyébként gyári felniken vannak. Itt 50 km/h felett kezdődik a szitálás. Ott tartok, hogy nincs szerelő aki a problémát orvosolni tudná. Vennék persze új felniket és gumikat- de amellett, hogy ez nagy költséget jelent- semmi sem garantálja, hogy a gondok egy csapásra elmúlnak.

Köszönöm:

Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Az általad leírtak alapján négy dolog jutott az eszembe: A Fondmetal felnik középfurata megfelelő a Megane-hoz, azaz 60 mm átmérőjű? Ha ennél nagyobb és nincs tehermentesítő gyűrű, az okozhat rázkódást. Ez viszont nem magyarázza azt, hogy a jelenséget a gyári felni-téli abroncs kombináció miért produkálja? A másik dolog, hogy rázkódást a féktárcsa is okozhat, bár ez intenzívebben fékezéskor jelentkezik inkább.

A nem megfelelő centrírozás is lehet probléma; amennyiben nem szakszerűen, vagy nem kalibrált gépen csinálják, tizenöt kiegyensúlyozás után is rázni fog a kerék. Utolsó ötletem a megfáradt szilentek, amelyek szintén előidézhetnek menet közbeni vibrációt.

Látatlanban sajnos több ötletem nincsen...

Üdv:

Gumidoki