Koros gumi

2006.08.27. 15:49

Padláson tartott, felnire szerelt szett téli gumiról van szó

Kedves Gumidoki!

A kérdésem valójában egyszerűen hangozhaz, de sajnos számomra, laikusnak igazi fejtörést okoz megválaszolása ezért gondoltam Önhöz fordulok. A koros gumi ugyanis egy garnitúra padláson tartott, felnire szerelt téligumi készlet. E négy, ha szabad a márkát megnevezni Micheline, téligumi másfél telet szolgált, majd ezt követően az elmúlt idényt átaludta. A sors úgy hozta, hogy lenne aki tudná használni ezt a méretet. A kérdésem tehát a következő: Biztonságosan használhatóak-e ezek a téli gumik vagy sem.

Köszönöm:

REMB

Kedves REMB!

Egy abroncs használhatóságát a kora és általános állapota - különös tekintettel a profilmélységre - határozza meg. Az abroncs kora az oldalfalán található DOT-számból derül ki. Általánosságban elmondható, hogy egy abroncs kb. hat éves koráig használható biztonsággal, amennyiben a tárolási körülmények megfelelőek (ez az Ön esetében úgy tűnik, rendben van). Téli mintázatoknál a 4 mm-es mintamélység az a határ, ami alatt már egyértelműen cserére szorul az abroncs.

Ha nincs túl nagy futásteljesítmény az abroncsokban a másfél szezon alatt, akkor e mm-határt vígan teljesíti. Ezen paramétereket kell tehát ellenőriznie ahhoz, hogy egyértelműen megállapíthassa, használhatóak-e még az abroncsok, avagy sem.

Üdv:

Gumidoki