Vagdalt gumi

2006.08.27. 15:58

Használt alufelniket vettem gumival, de már csak otthon vettem észre, hogy az előző autó sárvédője körben a szélén szétvagdosta a gumit

Kedves Gumidoki!

mai nap vásároltam használt könnyűfémfelniket gumival. A két hátsó elég extrém méret 225/35R17. Sajnos már csak itthon vettem észre hogy az előző gazda sárvédője körben a szélén szétvagdosta a gumit.. többyire a bordázat sérült néhol az oldalfal és a futófelület találkozása, komolyabb mélyebb vágást nem találtam de mégis féle így használni esetleges durrdefekt-től tartva.

Feleslegesen aggódom vagy mégis cseréljem?! Ha cserélem elég-e az egyik oldalt (csak az egyik oldali sérült gondolom a kereszttartó miatt) vagy párban lenne ajánlatos?! (futómű terhelődése a más átmérők miatt stb...)

Köszönöm:

Zoli

Kedves Zoli!

Ha valóban csak felszíni, futófelületi bevágásokról van szó, nincs veszélyben az abroncs biztonsága, de ha az oldalfal is sérült, van ok az aggodalomra. Sajnos látatlanban nem tudok és nem merek egyértelmű álláspontot kialakítani, ezért javaslom, mutassa meg az abroncsokat egy gumisnak is!

Amennyiben cserére szorulnak az abroncsok, a legjobb természetesen párban cserélni őket, mivel azonos tengelyen teljesen egyforma mintázatú, méretű (terhelési és sebességindex is!) és állapotú abroncsok használhatók csak. Mivel használtan, azaz kopottan vásárolta az abroncsokat és ha csak egyiket cserélné, akkor az eltérő profilmélység az autó elhúzásához is vezethetne.

Üdv:

Gumidoki